StoryEditorOCM
ZdravljeJEDITE IH ČEŠĆE

Važan je mineral za mnoge funkcije u našem tijelu, uključujući srce, mišiće i živce: ima ga i u nekim namirnicama

Piše Suzana Ciboci/Živim.hr
27. prosinca 2023. - 19:14

Magnezij je važan mineral za mnoge funkcije u našem tijelu, uključujući zdravo srce, mišiće i živce. Možemo ga osigurati dodacima prehrani, no treba paziti na interakciju s lijekovima jer može omesti djelovanje nekih antibiotika i lijekova za osteoporozu. No, ima ga i u nekim namirnicama, piše Živim.hr.

Avokado

Izvrstan je izvor magnezija. Jedna šalica narezanog avokada ima 44 mg magnezija. Također obiluje zdravim mastima, vlaknima i folatima.

Tamno lisnato povrće

Iz šalice kuhanog špinata ili blitve osigurat ćete 150 mg magnezija. Dobri izvori magnezija su i raštika i kelj, bamija je također bogata ovim mineralom, a iz njih ćete dobiti i kalcij, kalij, željezo, vitamine A, C i K.

Cjelovite žitarice

Ne samo da imaju puno vlakana nego su bogate i magnezijem. Dvije kriške cjelovitog pšeničnog kruha imaju 45 mg magnezija, pola šalice smeđe riže oko 40 mg, a pola šalice kuhane zobene kaše 30 mg.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, indijski oraščić, orasi, kikiriki, sjemenke bundeve, suncokreta i lana dobri su izvori ovog minerala, a osigurat ćete si i masti zdrave za srce, vlakna i antioksidanse. 

Grah

Pola šalice crnog graha ima 60 mg, a obični grah 35 mg magnezija. Ostale mahunarke bogate magnezijem su slanutak, bijeli grah i leća. Dobit ćete i dodatnu dozu vlakana, proteina, željeza i cinka, piše Živim.hr.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:36