StoryEditorOCM
U fokusuPokazale studije

Simptomi koje je lako zanemariti, a mogli bi značiti da imate Covid-19: ova četiri znaka izdvajaju se po učestalosti među pacijentima

Piše M.P.
24. studenog 2020. - 12:56

Iako stručnjaci upozoravaju kako bismo trebali pratiti simptome prilikom kontakta s osobom koja boluje od koronavirusa, bolest Covid-19 dosad se manifestirala na razne načine, a neki od njih vrlo su slični sezonskim virozama, gripi, prehladi, pa čak i alergijama.

Postaje stoga iznenađujuće teško zaključiti jeste li zaraženi samo na temelju simptoma. Prema istraživanju provedenom na sveučilištu Stanford, postoje i oni koje je lako zanemariti, prenosi Best Life.

"Moguće je da ne zabilježavamo značajan broj bolesnih pacijenata s koronavirusom, budući da se fokusiramo primarno na respiratorne simptome", kazao je Alexander Padboy, koautor studije.

Kad je riječ o ranim simptomima koji bi mogli ukazati da je osoba zaražena Covid-19, izdvaja ove:

1. Bol u stomaku

Osobe zaražene koronavirusom, kako smo već pisali, ne moraju nužno pokazati respiratorne simptome, mogu imati probavne smetnje poput povraćanja i proljeva, no isto tako mogu osjetiti tek blage bolove u području abdomena. Prema studiji objavljenoj u časopisu Gastroenterology u travnju, 32% ispitanika u skupini bolesnika s koronavirusom imalo je želučane probleme, a većina ih je opisala kao blage.

2. Zbunjenost

Usporenost, opadanje koncentracije, pa čak i privremeni gubitak pamćenja neurološke su posljedice koje neki pripisuju bolesti Covid-19. Istraživanje objavljeno u listopadu, a koje je proveo Northwestern Medicine pokazalo je da 82% pacijenata hospitaliziranih s koronavirusom ima neurološke simptome.

3. Infekcija oka

Nadraženo oko mogao bi biti još jedan znak da je koronavirus već u vašem tijelu. Studija objavljena u JAMA Ophthalmology otkrila je da su stanja poput kemoze (oticanja prozirne opne oka) i epifore (pretjerano suzenje oka) primijećena kod 30% pacijenata u jednoj kineskoj bolnici.

Dosad se pokazalo kako i konjuktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom.

4. Umor

Iako je osjećaj umora jedan od onih simptoma koje je najteže prepoznati te uopće izdvojiti kao simptom, vrlo se često javlja kod pacijenata oboljelih od koronavirusa. Prema nekim studijama, umor je čak okarakteriziran kao glavni simptom.

Ako umor prati gubitak apetita, bol u mišićima i malaksalost, vrlo se vjerojatno radi o simptomu, a ne o "običnom umoru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 05:29