Krem juha od poriluka slasna je i slana, s dodatkom kiselog vrhnja, što joj poboljšava okus i čini je baršunastom.
Poriluk, osim što je ukusan, ujedno je i prirodno oružje protiv bakterija i gljivica, i izvrsno je povrće koje čuva zdravlje crijeva. Krem juha od poriluka može se ponuditi kao početak ručka ili večere, a u Turskoj mnogi imaju običaj uživati u takvoj juhici već za doručak. Poriluk se često koristi i kao začin, kao luk, češnjak ili medvjeđi odnosno divlji luk.
Sadrži samo 60 kalorija na 100 g, vitamine A, B1, B2, B6, folnu kiselinu i vitamin E, ali ne treba zanemariti ni vitamin C, koji je važan u borbi protiv infekcija.
Sastojci (za 6 obroka):
- 250 g očišćenog poriluka (svježeg ili smrznutog)
- 280 g oguljenog krumpira
- 40 g sirovog maslaca, (ili druge masnoće po vašem ukusu)
- 1 žlica sušenog povrća za juhe ili mješavine svježeg povrća za juhu
- 1500 ml vode
- 2 žlice kiselog vrhnja
- morska sol po ukusu
- papar po želji
- 10 g sitno nasjeckanog poriluka za ukras
Priprema:
Prvo ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na male kockice i ostavite u čistoj vodi.
Poriluk također dobro operite u hladnoj tekućoj vodi i odstranite oštećene dijelove lišća, posebnu dijelove na kojima se spajaju listovi jer su tu nakupine zemlje i druge nečistoće.
Očišćeni poriluk narežite na trakice širine 3 do 5 mm. U posudi zagrijte maslac, dodajte narezani poriluk i pržite dok lijepo ne zamiriši i omekša. Dodajte narezani krumpir, povrće za juhu, sol i vruću vodu. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri, lagano krčkajući dok poriluk i krumpir ne omekšaju, oko15-20 minuta, pa usitnite sve zajedno štapnim mikserom.Testirajte slanost pa dodajte sol ako je potrebno i poboljšajte okus kiselim vrhnjem, koje se također umiješa štapnim mikserom, pa sve brzo prokuhajte i juha je gotova.
Krem juhu od poriluka možete poslužiti samostalno uz domaći kruh za večeru ili međuobrok ili kao toplo predjelo za ručak. Prije posluživanja juhe pospite je sitno nasjeckanim porilukom i paprom po želji. Poriluk je uistinu korisno povrće koje se zbog izvrsnog okusa koristi i za začin.
I ne manje važno, poriluk možete sačuvati na dulje vrijeme zamrzavanjem ili ga osušiti i koristiti kao začin.