StoryEditorOCM
ZdravljeUNICEF upozorava

Sve manje žena u razvijenim zemljama doji djecu: trudnice, dobro proučite od kojih sve bolesti majčino mlijeko štiti bebu

11. svibnja 2018. - 12:57

Sve više majki iz europskih zemalja i Sjedinjenih Država svoju novorođenčad hrani adaptiranim mlijekom, za razliku od onih koje žive u siromašnim zemljama ili u zemljama u razvoju, objavio je UNICEF. S druge strane majke u najsiromašnijim zemljama svijeta najčešće svoju djecu doje do njihove druge godine života, baš kako preporuča Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF-a.
U zemljama u razvoju, poput Perua, Madagaskara i Nepala žene doje djecu u 99 posto slučajeva, dok Europa i SAD prilično zaostaju. U Irskoj, primjerice, samo 55 posto žena doji svoju novorođančad i djecu, u Sjedinjenim Državama ta brojka iznosi 74 posto, a u Velikoj Britaniji 81 posto. U Njemačkoj djecu doji 82 posto majki, a skandinavske su zemlje u vrhu ljestvice s 98 posto Šveđanki i 95 posto Norvežanki koje doje.

Sva istraživanja potvrđuju važnost dojenja u prvim mjesecima života. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da sva djeca, osim rijetkih iznimaka zbog medicinski uvjetovanih razloga, trebaju dobivati isključivo majčino mlijeko barem u prvih šest mjeseci života. S dojenjem treba nastaviti i u drugoj polovici prve godine, uz postupno dodavanje druge hrane. Potom se dojenje može nastaviti, sve dok majka i dijete to žele.

Stručnjaci ističu da majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih i zaštitnih tvari potrebnih za optimalan rast i razvoj djeteta, a dojenje ima i stimulativan učinak na razvoj imunološkog sustava djeteta. Stoga dojena djeca u manjem postotku obolijevaju od infekcija, alergijskih i autoimunih bolesti te je kod njih manja opasnost od potencijalne smrti uslijed nekrotizirajućeg enterokolitisa i sindroma iznenadne smrti dojenčeta. Podsjećaju i na činjenicu da majčino mlijeko osigurava sve nutritivne i zaštitne faktore potrebne za rast i razvoj djeteta i ne mogu ih u potpunosti zamijeniti adaptirana mlijeka za dojenčad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 13:41