StoryEditor
ZdravljeKORISNE MISLI

‘Sve je u glavi‘: pacijenti su inhalirali vodu i sol, ali stres im se smanjio i zdravlje poboljšalo. Dokazano da placebo djeluje i kad znamo za njega

9. rujna 2020. - 09:32
Ilustracija/AFP

Nevjerojatno, ali istinito: dokazano je da placebo efekt djeluje čak i kad pacijenti znaju da su dobili placebo. To je dokazao tim znanstvenika s Michigan State University​​, gdje su pacijenti pokazivali manje znakove stresa nego kada su umjesto pravog lijeka uzimali placebo i znali za to.

"Samo razmislite: što ako bi netko radije uzimao slatkiš bez nuspojava dva puta dnevno umjesto lijeka s nuspojavama i tako zapravo postigao uspjeh?", rekao je istraživač Darwin Guevarra, glavni autor studije u kojoj je testirano kako su pacijenti reagirali na poznati placebo učinak.

- Placebo je "razmišljanje o nečemu" – dodao je Jason Moser, koautor studije i profesor psihologije na sveučilištu.

- Poznati placebo stvoren je kako bi se koristio u rutinskoj praksi. Dakle, umjesto da propisujete lijekove, dajete im placebo, kažete im da im može pomoći i vrlo je vjerojatno da će se to i dogoditi.

Ispitanici su tijekom istraživanja bili podijeljeni u dvije skupine.

image
Ilustracija/AFP


Grupa koja je znala da će dobiti placebo bila je svjesna učinaka placeba i udahnula je fiziološku otopinu u vodi.

Rečeno im je da ne sadrži aktivne tvari, već samo vodu i sol, ali da će im poboljšati stanje, ako u to vjeruju.

Kontrolna skupina inhalirala je istu otopinu, ali joj je rečeno da sadrži aktivne tvari koje bi mogle poboljšati stanje, odnosno raspoloženje.

Sudionici u prvoj skupini izvijestili su da im se stanje poboljšalo: smanjen im je emocionalni stres.

U drugoj skupini otkrili su da im se moždana aktivnost zapravo smanjila, što je pokazatelj razine stresa – i to u samo nekoliko sekundi. Ova otkrića potvrđuju da je "sve u glavi", kao što često čujemo. Ako ne sve, onda barem mnogo toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 08:46