StoryEditorOCM
ZdravljeDR. IVAN GUĆ

Što kada prestanete s filerima? Splitski doktor za ljepotu otkriva sve o posljedicama: ‘Koliko para, toliko muzike‘

15. rujna 2024. - 22:47

Moderno vrijeme, nažalost, podržava tezu da je upravo nepristojno biti ružan; tjelesno savršenstvo nije samo imperativ društvenih mreža. Štoviše, zadnjih se godina promovira izbjegavanje fotoshopa, što znači da - treba raditi na tome da uistinu budemo što ljepši, mlađi, "zategnutiji"... Akvizicija doktora estetske medicine tu je ključna, frizeri i vizažisti postali su nedostatni. 

No, hoćemo li za desetak godina platiti danak injektiranju filera, danas uvriježenog kao nekoć bojanje izrasta? Svi znamo da je hijaluron "in" a biopolimer "out", no postoje li i tu zamke? Ipak takav tretman - ubrizgavanje skin-friendly hijalurona - iziskuje kontinuitet, bockanje iglama...

Nedavno je izvjesna influencerica Stankica uznemirujućim videima ukazala na nuspojave (očigledno nedovoljno istraženog) proizvođača filera, kojeg je - da stvar bude ironična, pa i paradoksalna - donedavno promovirala. Kako se to zbilo?

Kad započeti s "prijateljevanjem" s hijaluronom, zapravo ima li smisla uopće pokušavati "izigrati biologiju", prirodan proces starenja?

image

Izuzetno je bitno da liječnik ima oštar vid, te "filigransku ruku". U radu koristim tanke i sofisticirane iglice da nuspojava - nema

Jakov Prkic/Cropix

Doktor Ivan Guć, liječnik dentalne medicine koji se otprije sedam-osam godina specijalizirao samo za estetiku, smatra da ne treba zazirati od manjih estetskih zahvata na vanjštini (ne samo licu, nego i dekolteu, pa i drugim dijelovima tijela). Medicina ide naprijed, ljudi žive sve dulje... Logično, i žele biti što ljepši, mladolikiji.

Logično, pa vi se "doktor za ljepotu", morate imati takav stav, podbadamo ga.

- Gledajte, statistika govori o mnogočemu, a ja ne želim govoriti o statistici drugih, nego svojoj - tu najbolje poznajem. Dakle, s tretmanima hijaluronom može započeti već punoljetna osoba, koja će to vjerojatno učiniti - dakako, ne zbog "peglanja bora" - nego da bi dobila korekciju ili uljepšavanje, recimo, usnica zbog možda korekcije ožiljka ili finog podizanja kuteva. Ipak, moje klijentice uglavnom nisu tako mlade, to su žene u tridesetim godinama pa do vrlo zrele dobi - navodi dr. Guć iz Splita, "ozloglašen" zbog pojavnosti na mrežama u kojima navodi da čak ponekad klijentice i - odbije.

- Ne bježim od toga, držim se etike i realne procjene. Ne želim stvarati lutke za estradu, raditi drastične zahvate kakvi su popularni, recimo, u Srbiji i još nekim istočnim zemljama. Prvi korak je iskren razgovor i svojevrsni "monitoring"; potom radimo ono što se dogovorimo, ili osobu šaljem neka svoje želje ispuni drugdje. Već sam stekao neki brending kao "onaj koji radi prirodno" - osmjehuje se liječnik.

image

Dr. Guć: ‘Držim se etike i realne procjene. Ne želim stvarati lutke za estradu‘

/Shutterstock

Iznenađujuć je presjek, svojevrsni psihološki profil pacijenata koji dolaze, naime muških!

- Dođu mi oni za koje na ulici, da ih slučajno vidite, nikad ne biste rekli da će se podvrgnuti uljepšavanju, ne-kirurškoj korekciji nosa ili punjenju bora. Dođu mi čak i zreliji muškarci sa sela - navodi kuriozitet iz prakse.

No, što će biti za desetak godina? Hoće li doći do svojevrsnog "zamora materijala", opuštanja te kože i tkiva tretiranog hijaluronom?

- Za početak, treba koristiti samo dobru i provjerenu "robu". Stara narodna uči "koliko para, toliko muzike", nije to baš uvijek slučaj, ali dobar hijaluron ne može biti jeftin, barem ne još, svi su zasad provjereno dobri u nabavi visoki cjenovni razred. Dakle, to je prvi korak, drugi je stručnost (obrazovanje iz spektra zdravstva, naime to može raditi isključivo osoba liječničke profesije). Treba izvrsno poznavati facijalnu anatomiju, biti svjestan mogućih nuspojava i imati za njih spremno rješenje, a ne osobu slati kod nekog drugog da rješava! Na žalost, događalo mi se da popravljam tuđe pogreške; to je tužno - smatra dr. Guć.

image

Dr. Ivan Guć kaže da prilikom pogrešnog načina rada može doći do nekroze unutar 24 sata, čak i sljepoće!

Jakov Prkic/Cropix

- Izuzetno je bitno da osoba ima oštar vid, liječnik naime, te "filigransku ruku". U radu koristim toliko tanke i sofisticirane iglice različite ovisno o tretmanu (hijaluron ili botox), da nuspojava - nema. Teoretski, prilikom pogrešnog načina rada može doći do nekroze unutar 24 sata, čak i sljepoće! No, govorim o teoriji, drastičnom ishodu nestručnog rada - napominje naš sugovornik.

Kaže i da dugoročna upotreba hijalurona nema ama baš nikakve nuspojave, dapače.

- Svaka osoba ima individualnu dinamiku dolazaka: neke pacijentice mi dolaze na održavanje nekoliko puta godišnje, ima ih koje dođu samo jednom na godinu, neke naprave "cijeli remont" jednokratno. One koje češće koriste hijaluron neće s vremenom imati problema zbog toga jer čak i to "mikro-bockanje" potiče cijeljenje mikro-ranica što pospješuje stvaranje kolagena. Prestanak upotrebe također neće pogoršati neko "tvorničko stanje", da se tako izrazim. A uvijek se može nastaviti s korekcijama, kao da ništa nije bilo - poručuje dr. Ivan Guć iz Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:19