StoryEditorOCM
ZdravljeSnaga zajedništva

Splićanka Nevenka preživjela dva raka, od jednog je izgubila kći: ‘Udruga Caspera me je spasila!‘; Pomozimo im, evo gdje

Piše Marina Knežević Petković
4. listopada 2024. - 15:58
Nevenka Punda: Na savjet prijateljice, koja je također onkološki pacijent, potražila sam pomoć kod psihijatrice i ona me je uputila na Udrugu Caspera. Za njih sam ja i prije znala, ali nisam imala hrabrosti uključiti seNikola Brboleža/Cropix

Život ponekad donosi bitke na koje nismo spremni, ali upravo u tim trenucima otkrivamo koliko smo uistinu snažni. Kad se suočimo s dijagnozom koja mijenja sve, izbor je samo jedan- boriti se. Nevenka Punda (59) iz Splita, žena koja je preživjela dva karcinoma, najbolje zna koliko je važno vjerovati u sebe, čak i onda kada se čini da je sve izgubljeno. 

Prije nego što je i sama ušla u tešku bitku, njena kćerka je sa 18 godina oboljela od leukemije i nakon osam godina teške borbe, izgubila je bitku, a taj gubitak zauvijek je obilježio Nevenku i cijelu obitelj.

Kako ste otkrili da imate karcinom i jeste li imali simptome?

- Na redovitim ginekološkim pregledima i kontrolama dojki nikada nije bilo nikakve ozbiljne naznake da nešto nije u redu. Međutim, 2017. godine sam počela imati probleme sa mokrenjem i posjetila ginekologa. Ništa nije vidio, prepisao neke lijekove i to je to. Nastavila sam živit sa svojim svakodnevnim obvezama.

Međutim, u međuvremenu su počeli bolovi u leđima, kičmi, prešlo na nogu i sve sam ja to zanemarivala, misleći kao proći će... Unatoč tome, preskočila sam redovni pregled 2018., a postojeći miom koji je davno prije bio otkriven nije bio znak za uzbunu. Sve te promjene, pa nadutost, umor, prepisivala sam menopauzi... 

image

Nevenka Punda zahvalna na Udruzi Caspera, koja ju je vratila u ‘život‘.

Nikola Brboleza/Cropix

Bolovi sve teži 

Međutim, ljeto 2019. donijelo je dodatne probleme. Bolovi su postajali sve teži i sve češći, ali zbog ljeta, godišnjih odmora i svih tih ljetnih gužvi, Nevenka opet zanemaruje pregled. Ipak, kad je postalo neizdrživo, odluči ići na pregled i ono što je uslijedilo, zauvijek je promijenilo njen život.

Liječnik je otkrio da se nešto ozbiljno događa i nakon nekoliko mjeseci pretraga i opet malog odgađanja istih, stigla je vijest: zloćudni tumor jajnika, koji je već metastazirao na limfne čvorove i trbušnu šupljinu. Stanje je bilo alarmantno i hitno je poslana u Zagreb, u Kliniku za tumore, kod doktora Puljiza.

- Početkom 2020. godine sam operirana. Operacija je bila jako teška, trajala je nekoliko sati, budući da su metastaze zahvatile trbušnu šupljinu. Započela sam s kemoterapijama u Zagrebu, ali pandemija korona virusa ubrzo je promijenila tijek moga liječenja. Ostatak liječenja nastavljam u Splitu, pod nadzorom prekrasne doktorice Petrić na onkologiji. Umjesto planiranih šest ciklusa kemoterapije, zbog jakih nuspojava primila sam ih 12.

Kako ste reagirali kada ste saznali za dijagnozu?

- U šoku sam bila. Kako mi se život u 36. naglo promijenio kad je oboljela moja kćer, muž, dva sina i ja sve  smo s njom prolazili, okrenuli smo na pozitivu, nadajući se najboljem. Nakon gubitka kćeri, koje je jako bolno i teško, i nakon toga smrt majke... kad sam saznala za svoju dijagnozu, raspala sam se. Toliko sam se isplakala sljedećih 20 dana, nisam znala što ću sa sobom. I onda sam rekla mužu: ‘Znaš što, sve što su njih dvije odbijale, ja ću prihvatiti!‘ - priča nam Nevenka. 

Obitelj najveća podrška

Odlučno je promijenila način razmišljanja i življenja, želeći biti jaka, prihvaćala je pomoć svoje okoline, obitelji koja je bila uvijek uz nju i najveća podrška. Jako je pozitivna bila u želji za životom i pobjedom u ovoj teškoj borbi. Promjena prehrane, odlazak na različite vježbe, treninge, druženja, sve su to aktivnosti koje su upotpunjavale Nevenkin život. Fizičke promjene poput opadanja kose nije shvaćala dramatično, jer je to sve prošla sa majkom i kćeri. Odlučila se "ošišati na ćelavo", a da suzu nije ispustila.

- Isplakala sam se kad sam doznala dijagnozu - kazuje nam Nevenka.

Nevenki je liječnik u Zagrebu napravio genetsko testiranje i ustanovilo se da je Brca 2 pozitivna, što znači da je sklona nasljednom raku jajnika i dojke. To je za nju bila dobra vijest, jer je zbog te dijagnoze uspjela dobiti pametni lijek za držanje tumora pod kontrolom. 

image


Nevenka Punda.
 

Nikola Brboleza/Cropix

Novi šok - drugi karcinom

Nevenka se vratila na posao 2021. godine, živjela svoj život, odlazila redovito na kontrole i u studenome 2022. godine pojavio se karcinom na slezeni.

Hitno je prebačena ponovno u Zagreb i nakon teške operacije u trajanju od pet-šest sati, gdje je puno krvarila, ostala je u šok sobi slijedećih pet dana.

- Tada je moj optimizam naglo opao, izgubila sam ga. Jer kad sam doktoricu prvi put pitala kolike su mi šanse bez pametnog lijeka, rekla je oko 30 posto. S prvom dijagnozom sam se dobro nosila, bila sam jako pozitivna, ali s ovom drugom sam se skroz promijenila. Pored svih užasnih bolova, kemoterapija, opadanja kose, koje čovjek  prebrodi, ja sam sada klonula duhom. Počela sam se povlačiti u sebe, zatvarati i nisam bila voljna družiti se. Podršku sam od svih imala, naročito od obitelji, muža, susjeda, rodbine...

Nevenka je krenula u drugi ciklus borbe za život, ali sad već sa negativnim mislima, teškim danima i mračnim razmišljanjima o mogućem ‘odlasku‘.

- Postala sam teška sebi i mužu, jer sam imala potrebu o tome razgovarati. Svjesna sam bila činjenice kako onkološki bolesnici završe u bolovima i patnji. Postala sam jako negativna... - priča sjetnim glasom.

Udruga Caspera

- Na savjet prijateljice, koja je također onkološki pacijent, potražila sam pomoć kod psihijatrice i ona me je uputila na Udrugu Caspera, za koju sam ja i prije znala, ali nisam imala hrabrosti uključiti se. Od tada, od 2023. godine, život mi se skroz mijenja i mogu reći da sam ‘spašena‘ zahvaljujući Udruzi! Našla sam svoj put kroz psihoterapije, različite radionice, modne revije, druženja, izlete, putovanja, aktivnosti. Svakome bih preporučila da se uključi. Sve bolesti bi trebale imati svoje Udruge - s osmijehom će Nevenka.

image

.

Udruga Caspera/

Ovo je samo dio puta na kojem je Nevenka pokazala snagu i odlučnost. Njena priča svjedoči o tome koliko je važno slušati svoje tijelo i da je, unatoč svim preprekama, moguće pronaći nadu i snagu za novi početak.

image

Najveći sportski europski događaj za zdravlje žene humanitarna utrka Race for the cure.

Vojko Bašić/Cropix

Humanitarni koncert za Udrugu Caspera

Humanitarni koncert organizira se 7. listopada u Splitu, a ovoga puta riječ je o koncertu čiji prihod će biti namijenjen radu Udruge Caspera. U planu im je sljedećih godina osiguranje smještaja ženama koje u Split dolaze na kemoterapiju iz udaljenog mjesta.

Datum koncerta nije slučajno odabran, jer tada se obilježava Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke, najčešćeg zloćudnog tumora u žena koji čini 10 % svih zloćudnih tumora općenito.

Sve počinje u 20 sati u splitskom Planu B, DJ Vjeko bit će zadužen za glazbu prije, poslije i za vrijeme pauze, a zatim na scenu stiže odličan bend Supersonic, koji vodi profesor gitare Vlade Brzović.

Poznati humanitarac Ribafish dolazi iz Zagreba kako bi vodio cijelu večer. Sanja Kalebić donira 11 slika za aukcija koja će se održati tijekom večeri, a poseban gost je Jole, najavljuju iz udruge Caspera te dodaju kako su tu i nogometne ikone koje rade aukciju dresova za udrugu, a bit će i pub kviz.

Cijena ulaznice je 25 eura, a uz koncert i zabavu u cijenu su uključena i četiri pića po izboru. Ulaznice možete kupiti putem sustava entrio .

Humanitarna utrka Race for the Cure

Županijska liga protiv raka – Split poziva sve zainteresirane da sudjeluju na humanitarnoj utrci Race for the Cure, koja će se 6. listopada u 11 sati održati na splitskoj Rivi.

- Svakim korakom podržavamo jedni druge - moto je ovogodišnje najveće europske humanitarne utrke za zdravlje žena u kojoj je svatko pobjednik.

Širom Europe utrka Race for the Cure pomaže organizacijama za borbu protiv raka dojke u prikupljanju sredstava i podizanju svijesti o ovom pitanju. A koliko je tema važna, pokazuje podatak da godišnje u Europi 125.000 osoba umre od raka dojke, te se potvrdi čak pola milijuna novih dijagnoza.

Race for the Cure posljednjih se 5 godina trči se i hoda u Hrvatskoj u sklopu krovne organizacije Think Pink Europe.

Broj prijavljenih sudionika za šestu po redu utrku u Splitu stalo raste i vjerojatno će premašiti prošlogodišnju brojku od 3000. - Registrirajte svoju ekipu, pozovite svoje najbliže, trčite ili hodajte na ovoj humanitarnoj utrci u kojoj slavimo život, podržavamo sve oboljele žene i sjećamo se naših mama, teta, prijateljica, kolegica koje su izgubile bitku – poručuju iz Županijske lige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 16:02