StoryEditorOCM
ZdravljeISTRAŽIVANJE

Sol obično povezujemo s visokim tlakom, ali izgleda da utječe na još jednu čestu bolest današnjice

Piše Suzana Cibocci/Živim
13. studenog 2023. - 12:37

Poznato je da je dobra prevencija zdravlja prestati dosoljavati hranu jer to značajno pomaže održati krvni tlak u normalnim granicama. Međutim, nova studija sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, koja je koristila podatke oko 400.000 sudionika, pokazala je da je to korisna metoda i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Studija je opservacijska, što znači da ne može dokazati uzrok i posljedicu - konkretno, da previše soli u prehrani uzrokuje dijabetes, već samo da je otkrivena povezanost, a ne isključuje i druge razloge razvoja bolesti, piše Živim.

Prerađene namirnice

Vjeruje se i dokazano je da povećanje unosa soli, mjereno natrijem u mokraći, može povećati razinu hormona stresa, kortizola, a on je povezan s povišenim krvnim tlakom i smanjenom učinkovitošću hormona inzulina, ključ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 18:48