StoryEditor
ZdravljeNeviđeni medicinski zahvat

Pionirski pothvat u Srbiji: najbolji tim kiruga ugrađuje penis transrodnom muškarcu zarobljenom u tijelu žene

5. lipnja 2018. - 19:33

Do kraja godine u Srbiji će po prvi puta na svijetu tim najboljih kirurga ženi, inače transrodnom muškarcu, pokušati transplantirati muški spolni organ. Srpski tisak prenosi kako će operacija, koja se tretira kao do sada neviđeni medicinski zahvat, trajati minimalno 20 sati. Na čelu velikog tima liječnika nalazit će se prof.dr. Miroslav Đorđević, svjetski priznati kirurg u oblasti transrodne medicine, i urolog na Dječjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

Svjetska medicina do sada u svojoj literaturi pamti četiri transplantacije muškog spolovila, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi. No ono što ove zahvate razlikuje od beogradskog je u tome što je muški spolni organ do sada transplantiran muškarcima, koji su zbog određenih razloga, povreda ili bolesti izgubili njegove veće ili manje dijelove.
Prof.Đorđević navodi kako su ta četiri muškarca ipak imala određene dijelove penisa, na koje se lakše moglo nadovezati transplantirano tkivo. No sada je priča posve drugačija, u beogradskom slučaju nalazi se pacijent(ica) kojoj kompletno treba 'ugraditi' muški spolni organ. U konačnici spreman za spolnu i urinarnu funkciju.

- Operacija bi po našim procjenama trebala trajati više od 20 sati, i odmah možemo kazati kako će to biti prilično kompleksan zahvat. Čeka nas povezivanje mnoštva najsitnijih krvnih sudova i živaca, kako bi organu omogućili normalno funkcioniranje. Pacijentica je dala sve potrebne dozvole za zahvat, u fazi je pribavljanja dokumentacije, nakon čega slijedi čekanje odgovarajućeg donora spolnog organa – kaže prof. Đorđević za srpski tisak.

Stručnjak koji će predvoditi vrhunski tim liječnika navodi kako će im poseban zadatak biti osiguranje erektilne funkcije transplantiranog organa. No u slučaju da ona ne bude na razini, naveo je, postoje određeni implantati koji u velikom broju slučajeva oponašaju erektilnu funkciju. Ono što njih osobito brine su moguće komplikacije vezane uz potencijalno odbacivanje presađenog organa. Ono što se za sada zna, kaže prof.dr.Đorđević je da se u pionirskom medicinskom zahvatu neće koristiti penis osobe koja je napunila 70 godina, piše srpski tisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 07:42