StoryEditorOCM
Zdravljenije bezazleno

Ovih 5 znakova upućuje na to da pretjerujete s kruhom; Većina Hrvata jede ga daleko više no što bi trebalo

Piše MOZAIK SD
31. ožujka 2024. - 07:30

Kruh je nezaobilazni dio prehrane većine Hrvata, prisutan gotovo uz svaki obrok. No, kako znati kada je taj unos kruha pretjeran i može li negativno utjecati na vaše zdravlje? U nastavku donosimo pet jasnih znakova koji vam mogu sugerirati da je vrijeme za obratiti pozornost i eventualno smanjiti konzumaciju ili, ako je moguće, potpuno izbaciti kruh iz prehrane.

1. Udebljate se

Ako primijetite kako vaša težina kontinuirano raste, a ne pridržavate se drugih prehrambenih navika koje bi to mogle objasniti, možda je vrijeme da razmotrite količinu kruha koji unosite. Prema studiji objavljenoj na PubMed-u 2014. godine, konzumacija dvije ili više kriški bijelog kruha dnevno povezana je s većim rizikom od prekomjerne težine ili pretilosti.

image
Joško Šupić/Cropix

2. Skok krvnog tlaka

Visoki krvni tlak može biti problem s kojim se suočavate, a povećana konzumacija kruha može negativno utjecati na te rezultate. Istraživanje provedeno u Meksiku 2018. godine pokazalo je da je čak i jedna kriška bijelog kruha tjedno povezana s rizikom od povećanja krvnog tlaka, prenosi Mondo

3. Osjećate grčeve u želucu

Nelagoda u želucu nakon konzumacije kruha može biti znak osjetljivosti na gluten. Osobe s celijakijom, autoimunom bolešću u kojoj imunološki sustav ne reagira pravilno na gluten, mogu imati zatvor, nadutost i proljev nakon konzumacije.

image
Joško Šupić/Cropix

4. Imate osip

Osip na koži može biti znak netolerancije na gluten. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne bolesti, kod 10% ljudi s celijakijom jedenje kruha može dovesti do dermatitisa herpetiformisa, što se manifestira kao male kvržice na koži.

5. Neregulirana razina šećera u krvi

Ako vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes, razmislite o ograničenju konzumacije kruha, osobito bijelog. Mnoge vrste kruha na tržištu sadrže rafinirani šećer, što može negativno utjecati na razinu šećera u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 23:07