StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVLJE

Ove tri namirnice ne smijete jesti ako želite zdravo srce; Sa samo nekoliko ograničenja možemo puno učiniti za zdravlje

Piše Mozaik sd
1. rujna 2024. - 08:00

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, odnesu oko 17,9 milijuna života svake godine.

Sa samo nekoliko ograničenja u prehrani – a tri su najvažnija – možemo puno učiniti za zdravlje našeg srca i žila.

1. Slanina

Proces čuvanja slanine s natrij nitritom kao konzervansom i visokim sadržajem soli može utjecati na krvni tlak, dok spojevi koja nastaju u procesu kuhanja, kao što su policiklični aromatični ugljikovodici i heterociklični amini (HCA), doprinose upalama i oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih bolesti, upozoravaju stručnjaci, piše Krstarica.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Iako je slanina prva na listi, za zdravlje srca treba izbjegavati vrlo prerađeno i crveno meso.

- Ljudi koji jedu crveno i suhomesnate prerađevine imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti i gojaznosti. Sastojci koji se koriste u proizvodnji ovih namirnica su natrij i nitriti. Slanina je posebno bogata solju, zasićenim mastima i kolesterolom, ističe se.

2. Bijeli kruh

Bijeli kruh može biti štetan za srce, tvrde nutricionisti.

S visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranjivih tvari i vlakana usporedbi s cjelovitim žitaricama, bijeli kruh može izazvati brze skokove šećera u krvi, inzulinsku rezistenciju i povećanje tjelesne težine, a sve to povećava rizik od srčanih bolesti.

Bijeli kruh nema zdravih vlakana i hranljivih tvari, već samo šećer.

3. Pomfrit

Pomfrit, nažalost, nije dobar za naše srce, piše Krstarica.

Kad se hrana prži, njen nutritivni sastav se mijenja – hrana gubi vodu i upija mast. Ako se pomfrit peče u ulju korištenom više puta, povećavaju se trans masti. Pored toga, visok unos natrija u ​​pomfritu povezuje se s povećanim krvnim tlakom i povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Redovna konzumacija pržene hrane je generalno povezana s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, visokog krvnog tlaka i gojaznosti.

Održavanje zdravog srca je doživotno putovanje, a ishrana je samo jedan važan aspekt. Redovno vježbanje i izbjegavanje pušenja je također važno. Ali preskakanje slanine, bijelog kruha i pomfrita kad god je to moguće je odlična promjena za početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:57