StoryEditorOCM
ZdravljePREPORODIT ĆE VAS

Ova četiri vitamina i dodatka prehrani popunit će sve ‘rupe‘ u vašem organizmu, zahvaljujući njima odmah ćete živnuti

Piše MOZAIK SD
1. ožujka 2023. - 07:30

Svakodnevne životne navike imaju znatan utjecaj na naše zdravlje. Kada bismo uvijek imali pristup uravnoteženoj prehrani bogatoj hranjivim tvarima i zdravim masnoćama, nikada nam za očuvanje imuniteta ne bi bili potrebni vitamini u obliku suplemenata, piše Make it.

Ipak, obveze koje nam svaki dan donosi ne dozvoljavaju nam uvijek da se hranimo baš onako kako želimo. Smetnju u ovome mogu predstaviti i situacije poput fizičkog stresa ili upalnih zdravstvenih problema - kada trebamo veću količinu nutrijenata od one koju dobivamo hranom. Tu nastupaju dodatci prehrani koji će popuniti sve "rupe" koje nedostaju za zdrav imunitet. 

Ovo su četiri dodatka koje biste trebali uzimati svaki dan kako biste najbolje doprinijeli zdravlju vašeg organizma. 

1. Vitamin C

S obzirom na to da ne možemo sami proizvesti vitamin C, trebamo ga stalno nadoknađivati. Ovaj vitamin je snažan antioksidans, djeluje protuupalno i jača stanice našeg imunološkog sustava. Brzo se troši kada imamo infekcije i kada se nalazimo pod velikim stresom. Također ubrzava zacjeljivanje rana i odličan je za kožu.

Brojna istraživanja dokazala su da dodatak vitamina C smanjuje intenzitet i trajanje prehlade. Preporučuje se unos od 500 miligrama vitamina C dvaput dnevno. 

2. Vitamin D

Nedostatak vitamina D jako je čest je problem, što može biti jako problematično, jer on modulira mnogo aspekata naše imunološke funkcije. Osim što čini naš urođeni imunološki sustav učinkovitijim u ubijanju bakterija i virusa, vitamin D može smanjiti učestalost infekcija gornjih dišnih puteva. Nizak vitamin D je povezan i s većom učestalošću autoimunih bolesti, a budući da se ne nalazi lako u mnogim namirnicama, većina ljudi ima veliku korist od dodavanja ovog vitamina - osobito u zimskim mjesecima.

3. Cink

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da između 17% i 30% svjetske populacije ima manjak cinka. Cink pomaže imunitetu u borbi protiv virusa, štiti ga od slobodnih radikala koji oštećuju naše stanice i skraćuje trajanje prehlade. Cink se u visokim količinama nalazi u kamenicama, govedini i rakovima, a u nešto manjim u mahunarkama, tofuu, sjemenkama bundeve, indijskim oraščićima i drugim orašastim plodovima. Preporučeno je uzimanje 15 do 30 miligrama cinka dnevno, posebno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, kao i kod prvih znakova prehlade ili gripe.

4. Kurkumin

Ova je tvar glavni aktivni sastojak korijena kurkume, a dokazano ima više zdravstvenih prednosti.Postoji više od 120 ispitivanja koja pokazuju učinkovitost kurkumina u liječenju bolesti u rasponu od autoimunosti do Alzheimerove bolesti. Moć kurkumina čuči u činjenici da smanjuje upalu u tijelu, pa tako ne samo pomaže u ublažavanju simptoma boli i artritisa, već i blokira upalne citokine - koji pokreću autoimune bolesti, bolesti srca i dijabetes. Kurkumin također poboljšava zdravlje naših crijeva, što doprinosi cjelokupnom imunološkom zdravlju. S obzirom na to da se kurkumin ne apsorbira dobro i da bi čovjek morao jesti velike količine korijena kurkume da bi od njega imao značajne koristi, preporučuje se unos 1000 miligrama dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 04:19