StoryEditor
Zdravljestrašno otkriće

Liječnici sa Sveučilišta u Miamiju zabrinuti: Nisu na udaru samo pluća i bubrezi, Covid-19 može ući u tkivo penisa i uzrokovati trajnu disfunkciju

Piše Ivan Fischer/JL
13. svibnja 2021. - 09:56
Ilustracija/AFP

Virus CoV-SARS-2 može ući u tkivo penisa zaražene osobe i potencijalno uzrokovati trajnu erektilnu disfunkciju, pokazalo je preliminarno istraživanje koje je provedeno u sklopu programa reproduktivne urologije medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju - piše Ivan Fischer za Jutarnji list.

Profesor Ranjith Ramasamy, autor istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu World Journal of Men’s Health, proučavao je razlike u tkivu penisa kod muškaraca koji su preboljeli covid i onih koji nisu.

Već je otprije poznato kako novi koronavirus može oštetiti krvne žile, što može dovesti do oštećenja tkiva koja te žile opskrbljuju, a to se odnosi i na spužvasto tkivo unutar muškog spolnog organa.

“U našoj pilot-studiji, otkrili smo da su muškarci koji se ranije nisu žalili na erektilnu disfunkciju razvili ozbiljne slučajeve erektilne disfunkcije nakon pojave Covid-19 infekcije,” kazao je Ramasamy za Sky News.

image
Ilustracija/AFP


“Naše istraživanje pokazalo je kako Covid-19 može uzrokovati raširenu endotelnu disfunkciju i u drugim sustavima organa osim pluća i bubrega,” rekao je Ramasamy.

“Temeljna endotelna disfunkcija, do koje dolazi zbog ulaska Covida-19 u endotelne stanice, može pogoditi brojne organe, uključujući i penis.”

Kako se u pilot-studiji radi o samo četiri zabilježena slučaja, muškaraca koji su se prijavili za ugradnju proteze u penis radi erektilne disfunkcije, Ramasamy ističe kako su potrebna i dalja istraživanja.

Također je i upozorio sve muškarce koji nakon infekcije razviju probleme s erektilnom funkcijom da se jave liječniku specijalistu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 03:06