StoryEditorOCM
Zdravljedermatološki pogled

Kada su promjene na koži simptom drugih bolesti: Čak 50 posto pacijenata zahtijeva dodatne pretrage!

Piše MOZAIK SD
12. lipnja 2023. - 14:46

Koža je najveći organ u ljudskom tijelu, a njezina izloženost čini ju podložnom raznim oboljenjima. Ponekad je to samo osip koji se liječi jednostavnom kremom prema receptu dermatologa. No, nekad se simptomi drugih raznih bolesti očituju na koži. O tome nam je više rekla dr.sc. Ivana Nola, dr. med. spec. dermatovenerolog iz ordinacije Dermatologija Ivana Nola, piše Ana Dukić za portal Živim.hr.

– Dermatologija je znanost koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti na koži. Naravno, koža je organ i dio organizma, što znači da je vrlo veliki broj promjena koje se događaju na koži refleksija stanja iznutra. Kako fizičkog, tako i psihičkog - objašnjava dr. Nola.

Ona ističe da se virusne, bakterijske i gljivične bolesti u tijelu mogu manifestirati na koži.

– U velikom broju slučajeva pacijenti koji dođu s različitim osipom i svrbežom moraju biti upućeni na laboratorijske pretrage, a katkad i konzultacije specijalista ostalih grana medicine – dodaje.

Isto tako, liječnica objašnjava da se stanja poput akni trebaju rješavati uz konzultacije endokrinologa i ginekologa.

image

Dr. Ivana Nola

Biljana Gaurina/Cropix

– Nije dovoljno oboljelog s aknama poslati na široku laboratorijsku obradu nego, kad govorimo o pacijenticama, moraju biti proslijeđeni ginekologu i endokrinologu – ističe.

Lichen i psorijaza često su posljedica različitih infekcija u organizma zbog čega zahtijevaju široku obradu.

– Psorijaza se može pogoršati određenim infektivnim, virusnim ili bakterijskim infekcijama, kao i stresom – objašnjava dr. Nola.

Između ostalog, dijabetes je bolest koja može imati simptome na koži.

– Kod osoba oboljelih od dijabetesa zbog događanja na razini stijenki malih krvnih žila, važno je paziti na cirkulaciju u donjim ekstremitetima, a pogotovo stopalima. Takvi pacijenti moraju biti izuzetno pažljivi kod rezanja noktiju, liječenja kurjih očiju da zbog oštećenja cirkulacije ne bi došlo do stvaranja rana koje nikako ne mogu zacijeliti - istaknula je.

Autoimuna zbivanja kod lupusa se odvijaju i na razini krvnih žila pa se manifestacije primjećuju na koži, iako postoje dvije varijante, akutni i sistemski oblik.

–Tako da sve što se zbiva u organizmu u velikom broju slučajeva se manifestira i na koži jer se koža ne može odijeliti od ostatka organizma. U nekim, rjeđim slučajevima, promjene koje se događaju na koži su isključivo dermatološki problem, ali u vrlo velikom broju slučajeva potrebna je široka laboratorijska obrada ili konzultacije specijalista drugih grana medicine -–rekla je.

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

Što ukazuje na to da nije riječ samo o dermatološkom problemu?

Nema nekog specifičnog znaka koji ukazuje koji je isključivo dermatološki problem nego određene dijagnoze, kao što su primjerice herpes simpleks i herpes zoster, objašnjava liječnica.

– Ako herpes zoster zahvaća veći dio tijela, postavlja se sumnja da postoji neko zbivanje unutar organizma koje treba analizirati. Potrebno je napraviti kompletnu obradu kako bi se isključio paraneoplastički proces, odnosno tumor, koji je zapravo doveo do rušenja imunološkog sustava uslijed čega se pojavio tako veliki zoster – objašnjava.

Dr. Nola dodaje da je i sezonsko ispadanje kose obično bezazleno jer se događa kao sezonska promjena. No, ako nije riječ o sezonskoj promjeni, potrebna je dodatna analiza.

-–Više od 50 posto pacijenata s kožnim problemima mora biti poslano na širu laboratorijsku obradu ili pregled specijalista iz drugih područja medicine – dodala je.

Osim što je potrebna šira obrada radi dijagnoze, objašnjava liječnica, nekad je potrebna konzultacija drugih specijalista radi uviđenja ili usklađivanja dermatološke terapije, nije često, ali se događa.

– Ponekad je potrebna konzultacija s nefrolozima, psihijatrima, nekad i kardiološka terapija može uzrokovati promjene na koži pa je potrebna konzultacija s internistom kardiologom za adaptaciju terapije – objašnjava.

Naravno, postoje određene dijagnoze koje najčešće nisu sistemski problem, kao što su gljivice na nogama i bazocelularni karcinom koji je u većini slučajeva samo dermatološki problem.

– U određenim situacijama ta stanja mogu biti povezana s unutarnjim problemom, ali jako, jako rijetko – zaključila je dr. med. spec. dermatovenerolog Ivana Nola, piše Živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:48