StoryEditorOCM
ZdravljeNeizbježno

Jedan od simptoma Alzheimerove bolesti može vam se javiti i tijekom vožnje: obratite pažnju na ove signale

Piše Mozaik SD
29. lipnja 2024. - 16:36

Najčešći tip demecije je Alzheimerova bolest. Riječ je o neurološkoj bolesti zbog koje postepeno gubimo pamćenje, način razmišljanja i sposobnosti rasuđivanja. Teška je to bolest, po pacijenta, ali i po cijelu mu obitelj. Što se prije dijagnosticira to se otvara više mogućnosti da se pacijentu olakša stanje. Lijeka (za sada) nema, to znate.

image
/Shutterstock

No, simptoma prije nego li se bolest razbukta - ima. Najčešće se na njih ne obraća pažnja, nažalost. Jedan od signala kako je nešto krenulo krivo je i simptom koji se može javiti tijekom - vožnje.

image
Amelie-benoist/Image Point Fr/Bsip Via Afp

Naime, ljudi koji svakodnevno voze mogli bi primijetiti da im je teže prepoznati put do poznate lokacije. Zapitaju se ponekad kojim su putem došli do cilja, a i udaljenosti im više nisu kristalno jasne kao nekada. Kod oboljelih od Alzheimera često se pokaže kako im je ozbiljan problem označiti i prepoznati boju, boje u vožnji iznimno su važne.

image
/Shutterstock

E, sad, kada bi onaj koji je osjetio navedene simptome to kazao odmah osobi od povjerenja - reakcija bi mogla pomoći, tvrde u Alzheimer‘s Society. Oni su anketama uspjeli dokazati kako oboljeli o svojim nevoljama najčešće ne govore - nikome.

image
/Shutterstock

Većina zato jer ih pripisuje normalnim problemima starenja.

Kako bilo, trećina nas će razviti demenciju jednom, a to pak nije neizbježno. Govorite. Bolje je puhati i na hladno.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 16:36