StoryEditorOCM
ZdravljeULTRA ŠTETNE

Fan ste mirisnih svijeća? Možda bi ih se ipak trebali riješiti, savjetuje toksikologinja

Piše MOZAIK SD
3. veljače 2023. - 18:23

Mirisne svijeće pravi su hit u trgovinama za uređenje doma, a nije ni čudo - s obzirom na to da u tren oka dosadni dom pretvore u onaj topli, ispunjen rapsodičnim mirisima.

Ipak, prema riječima toksikologinje Cathy Pivonka, paljenje mirisnih svijeća i nije baš zdravo. Štoviše, nabrojala je pet razloga zbog kojih bi ovu naviku valjalo izbaciti. 

"Koliko god volim mirisne svijeće, odlučila sam ih ukinuti prije dosta godina. Zaštitite svoja pluća ove zime", započela je Kathy. 

Prema njezinim riječima, najlakši način da u organizam unosite otrovne supstance je preko zagađenog zraka. Zbog toga je kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na zdravlje. Ova su pravila izuzetno važna i za trudnice, jer je veća izloženost onečišćenom zraku u ranoj dobi djeteta često povezana s poteškoćama u rastu djece. 

Evo zbog čega biste se što prije trebali riješiti ovih dekoracija za dom:

Svijeće su izvori zagađivača zatvorenih prostora poput formaldehida, benzena, toluena i ultrafinih čestica.

Svijeće šire toksične tvari čak i kada nisu zapaljene

One obično sadrže otrovne mirisne kemikalije koje oslobađaju kancerogene, alergene i endokrine disruptore.

Neke boje koje se koriste za bojenje svijeća su kancerogene, prema istraživanjima kanadskog zdravstva.

Svijeće su rijetko regulirane, najviše se u njihovoj proizvodnji kontrolira kvaliteta staklenih posuda u kojima se nalaze i mjere opreza protiv požara. U njima još uvijek može biti voska dobivenog iz nafte, čak i ako je svijeća označena kao mješavina soje ili kokosa.

Ako i dalje želite da vaš dom prožimaju opojni mirisi, postignite to na zdraviji način. Prokuhajte različite mirisne začine u vodi na štednjaku. Imajte na umu da vaš broj jedan prioritet trebaju biti zaštita i zdravlje dišnih puteva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 05:41