StoryEditor
ZdravljeZdrave namirnice

Evo zašto biste trebali uvesti losos u svoju prehranu: štiti srce i kosti, jača imunitet, a štitnjača ga obožava

Piše Nina Čiča/Živim
9. ožujka 2021. - 20:24

Povećavanje udjela ribe i plodova mora u prehrani vjerojatno ne ide svima lako, no sasvim sigurno vrijedi truda: Američko udruženje za srce preporučuje da se riba jede najmanje dva puta tjedno i to ne bez razloga. A naročito preporučuju lososa, koji je najbolji prijatelj zdravlja srca. Ako još uvijek oklijevate, pročitajte koje sve dobrobiti donosi konzumacija ove izuzetno zdrave namirnice, piše Živim.hr.

Obiluje omega 3 masnim kiselinama

Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a istraživanja su pokazala da one donosi niz pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući ublažavanje simptoma takozvanog suhog oka, ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa i poboljšanje kognitivnih funkcija. 

Dobar izvor proteina

Oko 100 g lososa sadrži gotovo 20 g proteina (primjerice dnevno preporučen unos proteina za žene iznosi 46 g). Proteini su neophodni vašem tijelu da se razvija, a nedovoljan unos dovodi do gubitka mišićne mase. 

Pomaže u reguliranju sna

Losos sadrži i esencijalnu amino kiselinu  koja se naziva triptofan, što znači da je morate unijeti u organizam hranom jer je naše tijelo samo ne proizvodi. Triptofan pomaže tijelo da proizvede melatonin i serotonin, a to znači da sudjeluje u vrlo važnim tjelesnim funkcijama, kao što su reguliranje raspoloženja i ciklusa sna i budnosti. 

Sadrži i vitamin A važan za zdravlje očiju

Imate li manjak vitamina A u organizmu, svakako biste trebali razmisliti o uvođenju lososa u vaš jelovnik jer ta riba obiluje njime. Vitamin A je važan za jačanje imuniteta, ali  i za reproduktivnu funkciju te za dobar vid.

Ima priličnu količinu vitamina D koji podupire imunitet

Losos je dobar izvor vitamina D koji se inače može unijeti u organizam hranom ili ga organizam sam proizvod uslijed izlaganja sunčevoj svjetlosti. Pomaže tijelu u apsorpciji kalcija, a važan je i za jačanje imuniteta, što potvrđuju sva novija istraživanja. 

Sadrži vitamin B12 koji pomaže da se riješite umora

Odgovarajuć unos vitamina B12 je važan jer njegov manjak uzrokuje slabost, umor, zatvor i gubitak apetita, a losos taj vitamin sadrži u vrlo dobrim količinama. 

Dobar je izvor vitamina B3 (niacina)

Još jedan vitamin kojim obiluje ova dragocjena riba jest niacin ili vitamin B3, a njegova je uloga da hranu koju konzumiramo pretvara u energiju koja je potrebna tijelu. Treba spomenuti i da vitamin B3 ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju tjelesnih stanica. 

Pomaže u reguliranju hormona štitnjače

Još jedan nutrijent važan za jačanje imuniteta prisutan u lososu je selen koji ima važnu ulogu u metabolizmu hormona štitnjače, reprodukcijskim funkcijama, sintezi DNK i mnogim drugim važnim tjelesnim funkcijama. 

Sadrži i cink koji biste trebali svakodnevno unositi u organizam

Cink je esencijalan mineral, što znači da ga treba u organizam unositi redovito jer naše tijelo nema sposobnost pohranjivanja cinka. Osim toga, taj mineral je važan za funkcioniranje imunološkog sustava. 

Bogat je glutaminom

Glutamin je aminokiselina (sastavna komponenta proteina) koja sudjeluje u proizvodnji energije, a prisutan je u lososu.

Željezo prisutno u lososu održava živima vaša tkiva

Losos je dobar izvor željeza, a ono je ključno za brojne tjelesne procese. Željezo pomaže u prijenosu kisika iz pluća u druga tkiva te podupire mišićni metabolizam.

Sadrži antioksidans

U lososima iz divljeg uzgoja može se naći i astaksantin, antioksidans koju podupire pravilno funkcioniranje tjelesnih stanica, a one mogu zaštititi tijelo od bolesti. 

item - id = 1082849
related id = 0 -> 1146045
related id = 1 -> 1145671
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 14:09