Metvica, menta, pepermint, spearmint... postoji li bitna razlika među spomenutih pojmova koje viđamo na pakiranjima slatkiša, slastica, sladoleda i čajeva ili je zapravo sasvim svejedno kako nazivamo sastojak koji izaziva onaj prepoznatljivi, osvježavajući osjećaj? Što kad je u nekom receptu navedeno da vam treba aroma peperminta, a vama je pri ruci samo metvica ili kad naručite čaj od mente, a konobar vas obavijesti da imaju samo - nanu. Tek tada nastupa "tupilo od nekuženja"...
U zadnjem spomenutom primjeru, riješimo odmah tu najlakšu nedoumicu, i vi i konobar govorite o potpuno istoj stvari (premda je, tehnički, nana(h) podvrsta metvice raširena u arapskom svijetu).
U prvom primjeru, pak, posebno ako je riječ tek o manjoj količini koja se dodaje kao usputni sastojak, slobodno posegnite za metvicom, jer ta je riječ širi pojam za spearmint i pepermint s obzirom da ti pojmovi označavaju biljke iz roda mentha. No, ako je neki od spomenutih pojmova među glavnim sastojcima, pripazite, jer razlike postoje.
Listovi paprene metvice odnosno peperminta su tamnozeleni s crvenkasto-ljubičastim žilama i blago su hrapavi na dodir. Listovi spearminta odnosno metvice, koja se još naziva i zelena, vrtna ili klasasta svijetlo su zeleni, kopljastog oblika i nazubljenih rubova.
Iako ove biljke izgledaju slično, imaju izrazito različite profile okusa. Metvica ima slatki, delikatni okus koji dobro pristaje slanim jelima, dok paprena metvica izvrsno nadopunjuje deserte. Ipak, i spearmint ćete ponekad naći u slatkim receptima i jelima - na primjer, u čokoladicama s aromom mentola.
Kad već spominjemo mentol, upravo je ta kemikalija koja daje prepoznatljivi osjećaj hlađenja, odnosno njegova količina u svakoj od njih, zaslužna za najvažniju razliku između metvice i paprene metvice.
Paprena metvica ima znatno veći udio mentola (40%) od zelene (0,05%), a razlog je u tome što je paprena metvica hibrid zelene i vodene metvice. Da, postoji i vodena metvica (Mentha aquatica), koja raste divlja, ali se puno rjeđe koristi od gore spomenutih pa vas nećemo još i s njom opterećivati.
Zapamtite ipak ovaj podatak: ako namjeravate koji listić metvice dodati u jelo kako biste spriječili nadimanje, korisnija će vam biti ona jača, odnosno paprena metvica, samo pripazite kako ne biste narušili okus ostalih sastojaka.