StoryEditorOCM
Spiza plusbrzo i jednostavno

Mirisni i topli jastučići s kruškama - nakon njih više nećete ići u pekaru! Evo recepta naše novinarke

Piše Lenka Gospodnetić
22. rujna 2024. - 16:25

Prvi jesenski dani su tu, pali se pećnica kako bi se pripremilo nešto toplo – i slatko, zašto ne? Pogotovo ako u kući imate školarca, nema boljeg zalogaja za marendu od malo domaćeg, slatkog peciva.

Recept za ove jastučiće s kruškama i bananama svladat će i oni bez osobitog iskustva, nakon toga možete kombinirati razne druge voćne okuse – a ovaj je baš sezonski. I pekarnica vam više neće pasti na pamet!

Trebaju vam ona dva "lancunića" lisnatog tijesta, pazite da nisu prehladna iz frižidera ("lomit" će se), niti previše omekšana jer će biti gnjecava za obradu. Prerežite ih na šest kvadrata, naravno, možete ispeći i samo jedan, ali (kad već palite pećnicu) šteta vam je odmah ne poduplati količinu.

image
Lenka Gospodnetić

Nadjev je sljedeći: oprane kruške izrežite na duguljaste ploške, ne na malene komade, lišite ih koštica i prokuhajte s kockicom maslaca, žlicom džema od marelice i malo cimeta dok ne omekšaju. Obavezno ih pustite da se prohlade ili čak sasvim ohlade. U međuvremenu banane (njih ne kuhati!) izrežite na prutiće i položite na "lancunić", te onda preko njih komade kruške. Zarežite nekoliko rezova, kako bi tijesto tijekom pečenja imalo "odušak". Posložite ih na tepsiju obloženu pek-papirom, te po dužini "zabotunajte" bajamima. Ne brinite, kad se ispeku bit će ti orašidi mekši i ukusniji, te će se stopiti s ostalim voćem!

image
Lenka Gospodnetić

Peciva prije pečenja premažite žumanjcem, možete posuti i listićima blanširanog bajama, te pecite nekih pola sata na 180 stupnjeva (ovisno o pećnici), svakako je bitno da se lisnato tijesto fino "razlista".

image
Lenka Gospodnetić

I onda, kad sve porumeni i zamiriše, izvadite i ostavite prohladiti, dok se malko učvrsti struktura peciva. Možete ih potom jesti nekoliko dana bez problema, bit će izvrsna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 21:05