StoryEditorOCM
Spiza plusza vitkost i vitalnost

Idealan doručak po savjetu nutricionistice: ‘Spriječit će štetnu naviku i pomoći organizmu da se očisti, ali pripazite...‘

Piše Tea Sumić Miletić
16. kolovoza 2024. - 07:05

Čak i kad jedemo manje i laganije, kao što nas većina radi tijekom ljeta, a osobito kad pritisnu toplinski valovi, lako se može nakupiti koji kilogram viška. Kako? Zbog one nezgodne navike kojoj je teško odoljeti - grickanja između obroka. Kroasan ovdje, sladoled ondje, pa još koji keksić na plaži i još malo čipsa uz pivo... i dok se okrenete, hlače su vam (opet) tijesne.

Kako tome doskočiti? Stega i disciplina pale za jedne, no za druge je učinkovitije nadmudrivanje vlastitog tijela. A kako ga nadmudriti? Prema savjetu nutricionistice Blance García-Orea koju na Instagramu Blanca Nutri prati preko 1,3 milijuna ljudi, dobar, kvalitetan doručak je ključna stvar za suzbijanje želje za grickanjem između obroka.

image
/Shutterstock

"Jedna od najvažnijih i najkorisnijih stvari koje se događaju kada ne jedete između obroka je to što dopuštate probavnom sustavu da se odmori. Time ujedno omogućujete aktivaciju migratornog motoričkog kompleksa, koji djeluje poput unutarnjeg čistača probavnog sustava. Ako, pak, jedete svaka dva sata, za ovaj proces nema vremena pa može doći do napuhnutosti, plinova... Zato doručak mora biti vrlo zasitan, tako da nakon sat i pol ne osjetite potrebnu ponovno nešto pojesti" objasnila je stručnjakinja u podcastu na Telva.com te dodala kako visoko prerađena hrana i zašećereni proizvodi nisu dobar izbor jer nas u kratkom roku opet čine gladnima, nefokusiranima i loše raspoloženima, a to može potrajati tijekom cijelog jutra.

image
Shutterstock

"Kako biste to izbjegli, jedite kvalitetne proteine, poput jaja. To je jedan od najboljih proteina koji postoji, ali kupujte ih čitajući etiketu. Birajte jaja kategorije 0 ili 1, koja su iz slobodnog uzgoja, a izbjegavajte 2 ili 3, jer potječu od životinja uzgojenih u kavezima, što ih čini manje kvalitetnima", upozorila je.

Otkrila je i koji su "dobri prijatelji" za jaje: zdrave masnoće poput maslinovog ulja ili avokada, komad voća, komad tosta od cjelovitog zrna pšenice, malo obranog mlijeka, šaka narezanog špinata ili rajčice, ali i trenutno superpopularne tikvice. Kombinacija jaja s navedenim namirnicama pomoći će nam da ostanete fokusirani i puni energije cijelo jutro, a neće izazvati želju za grickanjem između obroka.

image
Shutterstock

Na Blancinom Instagramu pronašli smo i odličan recept za jaja s tikvicama, koji nam se, osim kao opcija za doručak, čini kao zgodna ideja za marendu ili laganu večeru. 

 

Gnijezda od tikvica i jaja

Sastojci:

2 jaja
1 veća tikvica
naribana mozzarella
maslinovo ulje
mljevena slatka paprika
sol

Priprema:

Tikvice operite i i gulilicom narežite na tanke trakice. Stavite ih u zdjelu, dodajte im sol, papriku i maslinovo ulje pa sve dobro promiješajte. 

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa oblikujte dva gnijezda od tikvica s rupom u sredini. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa po vrhu pospite malo ribanog sira.

Pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 07:49