Kolači puni brašna, šećera i masnoće mnogima su postali neprihvatljivi pa izbjegavaju slastice. Ali za to nema potrebe, pored svih tih predivnih slatkiša okji se mogu pripremiti bez sastojaka koje je, budimo iskreni, svima nama najbolje preskočiti ili bar smanjiti na najmanju moguću mjeru.
Mislite li da se takve slastice mogu napraviti samo uz pomoć nekakvih čudnih i teško dostupnih sastojaka, varate se. Postoje tradicionalne slastice za koje vam neće biti potrebno ni brašno, ni maslac, ni šećer, a jako su ukusni i imaju onaj poznati nostalgični okus zbog kojeg smo svi tako slabi na slatko.
Marina Obradović s Priča jedne kuhače podsjetila nas je na jedan starinski recept bez brašna, a u njenoj verziji također je bez maslaca i šećera. Riječ je o finoj, sočnoj torti od badema, aromatiziranoj narančom. Recept joj je izvrstan, pa smo je zamolili za dopuštenje da ga podijelimo s vama.
Marina napominje kako je recept predviđen za mali kalup, promjera 16 cm ili za kockasti kalup. Možete, naravno, koristiti i veći kalup, ali će vam kolač u tom slučaju biti nizak.
Torta od badema i naranče
Sastojci:
200 g bademovog brašna
2 jaja
60 ml maslinovog ulja
60 g meda
1 žličica soda bikarbone ili praška za pecivo
korica i sok jedne naranče
Priprema:
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite manji kalup za pečenje koji obložite papirom za pečenje, može okrugli promjera 16 cm. Ako nemate okrugli, može neki manji kockasti pa ćete kolač rezati na kocke.
U zdjelu stavite jaja pa ih istucite vilicom, dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Naranči prvo naribajte koricu, a zatim iscijedite sok.
Smjesu izlijte u lim za pečenje i pecite 20 minuta, zatim izvadite iz pećnice pa prekrijte folijom da površina ne zagori i pecite još 5 minuta.
Pečeni kolač izvadite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim izvan kalupa.