StoryEditorOCM
Slatkosavršena uz sladoled

Ovo je najlakši desert s breskvama koji postoji: sočna francuska pita gotova je za pola sata, priprema se kao od šale

Piše Sara Šarić
15. lipnja 2024. - 08:15

Ako ste se zaželjeli nečeg slatkog, finog i s daškom sezone, imamo pravo malo osvježenje za vaše "pijatiće". Sočno ljetno voće pretvara se u ukusan desert – pitu od bresaka, koja je prikladna za bilo koje doba dana.

Ova je francuska poslastica najlakši desert ikad i ne zahtijeva nikakvu vještinu u pečenju kolača, a gotova je za pola sata. Složit ćete se, vrijeme koje smo svi spremni odvojiti za fino osvježenje nakon ručka. Pogotovo kad se posluži uz kuglicu sladoleda...

Iako ima malo više sastojaka za pripremu, ne brinite! Sastojci se umute, breskve narežu, sve posložite u posudu i pita je spremna u tren oka za pećnicu. U nastavku se uvjerite sami...

Pita od bresaka

Sastojci:

3 breskve
3 velika jaja
3 žlice glatkog brašna
1 prstohvat soli
5 žlica zlatnog šećera
450 ml mlijeka
1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
50 g maslaca
sladoled od vanilije, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Jaja razbijte u zdjelu i umutite ih vilicom. Dodajte brašno, sol i tri žlice šećera pa dobro promiješajte i stavite sa strane.

Zagrijte mlijeko u loncu dok ne postane mlako, a zatim ga umiješajte u smjesu od jaja. Naribajte otprilike ¼ muškatnog oraščića.

Plitku vatrostalnu posudu premažite maslacem. Breskve operite i očistite od koštica pa narežite na četvrtine s korom. Složite ih na dno posude pa ih prelijte smjesom od jaja. Preostali maslac nanesite na vrh u male kockice.

Stavite u pećnicu da se peče 25 do 30 minuta, dok se jaje ne stegne, ali ne previše. Pospite preostalim šećerom i poslužite sa žlicom sladoleda na vrhu. U slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 13:00