Mmm da nam je nešto slatko... Ali ne baš preslatko. Za pravo, po mogućnosti, bez šećera. I brašna. I jaja.
Znate li možda neki takav kolač? Ali da je baš dobar, da nakon njega ne ostaje osjećaj kao da smo se nečeg odrekli. Eh, još kad bi bila riječ o nečem finom i kremastom... I da je, po mogućnosti, sa svježim jagodama ili borovnicama.
Puno tražimo? Možda, ali to ne znači da takvi kolači ne postoje.
Postoje, itekako, a evo baš slučajno imamo i recept. Dobili smo ga od Valentine Jurin koju pratimo na Instagramu. Njena lijepa tortica odgovara gornjem opisu, kora se radi od kombinacije orašastih plodova i zobenih pahuljica i datulja, dok je krema na bazi grčkog jogurta i borovnica. Ma bolje ne može!
Tart s borovicama
Sastojci:
Za podlogu:
200 g orašastih plodova
15 datulja
3 žlice meda
50 g zobenih pahuljica
4 žlice kokosovog ulja
Za kremu:
3 dl grčkog jogurta
200 g borovnica
½ dl vode za borovnice
4 žlice med
4 listića želatine
Priprma:
Orašaste plodove, datulje i ostale sastojke usitniti u blenderu. Smjesom obložiti kalup za tart premazan kokosovim uljem. Spremiti u hladnjak dok se priprema krema.
Listiće želatine preliti vodom.
Borovnice i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. Dodati ocijeđenu želatinu i grijati na laganoj vatri dok se želatina ne otopi. Smjesu uliti u jogurt te umiješati. Dodati med.
Kremu uliti na podlogu i ostaviti u hladnjaku da se stisne.