StoryEditorOCM
Slatkoodličan spoj

Kremasta pita sa šljivama priprema se lako, a oduševljava bogatim nadjevom i hrskavom korom. Poslužite je sa sladoledom

Piše T. S. M.
13. srpnja 2024. - 08:15

Sočne i zrele šljive savršen su sastojak za slasnu pitu s kremastim nadjevom. Priprema se jednostavno, a u suštini predstavlja spoj sočne voćne pite s klasičnom pitom od sira.

Recept kao jedan od sastojaka navodi slatko vrnje, ali ako želite malo laganiju verziju, zamijenite ga jogurtom. Sa slatkim vrnjem dobit ćete bogatiji i kremastiji nadjev, ali s jogurtom ćete postići kiselkast, fino osvježavajuć okus pa možete birati što vam više odgovara.

Mi bismo inače sigurno navijali za slatko vrhnje i kremast efekt, ali s obzirom na vrućine, jogusrt svakako ima određene prednosti.

image
Shutterstock

Kremasta pita sa šljivama

Sastojci:

Tijesto:

175 g brašna
100 g maslaca
75 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
na vrhu noža praška za pecivo
malo korice limuna (opcionalno)

Nadjev:

500 g šljiva
100 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
200 ml milerama
2 jaja
1 vanilin šećer
malo korice limuna
malo cimeta

Priprema:

Za tijesto pomiješajte sve sastojke radeći brzo da se maslac ne otopi. Nemojte puno mijesiti da tijesto ne postane gnjecavo i u konačnici žilavo. Ako je potrebno, dodajte žlicu hladne vode. Tijesto ne morate valjati, samo ga utisnite u kalup za torte obložen papirom ili premazan maslacem i posut brašnom.

Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva, ‘na slijepo‘, odnosno bez nadjeva, obloženo papirom za pečenje i opterećeno suhim grahom ili rižom nekiuh 10-12 minuta pa ga izvadite i prekrite nadjevom i voćem.

Za nadjev miksajte šećer, vanilin šećer i jaja pa im dodajte mileram i limunovu koricu pa dobro promiješajte i izlijte na tijesto. Prekrijte očišćenim i narezanim šljivama. Pospite pitu cimetom pa je vratite u pećnicu na dodatnih 35 minuta i smanjite temperaturu na 170 stupnjeva.

Ohladite prije rezanja i po želji poslužite sa sladoledom od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. srpanj 2024 08:17