StoryEditorOCM
Slatkosladak i jednostavan

Imate viška breskvi? Napravite sočan, ali lagan kolač s jogurtom: lako se priprema i gotov je za manje od sat vremena

Piše S. Š.
1. rujna 2024. - 08:10

Breskve su u punom sjaju i pružaju savršenu priliku da uživate u njihovu slasnom okusu na razne načine – bilo da ih jedete same, dodajete u salate ili koristite u raznovrsnim desertima. Ovaj sočni plod idealan je za kolače svih vrsta, bilo da preferirate one s kremom, bez biskvita ili pak stvarate vlastite kombinacije.

Breskve su ne samo iznimno ukusne, već i izuzetno hranjive. Ako ste u potrazi za inspiracijom, sigurni smo da ćete pronaći barem pet originalnih recepata za brze kolače s breskvama, uključujući one sa zobenim pahuljicama ili chia sjemenkama, kao i zanimljiv cheesecake u čaši.

No, za one koji žele isprobati klasik s modernim twistom, imamo recept za savršen kolač od jogurta s breskvama. Ovaj jednostavan desert nudi savršenu ravnotežu između slatkoće i sočnosti, a istovremeno je lagan, osvježavajuć i brz za pripremu. Ako se odlučite - u manje od sat vremena možete uživati u ovom kolaču, idealnom za bilo koji trenutak dana. Evo što će vam sve trebati od namirnica...

Kolač s breskvama i jogurtom

Sastojci:

2 breskve, oguljene i narezane na kriške
180 g brašna (integralnog)
2 čajne žličice praška za pecivo
pola čajne žličice sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1/4 čajne žličice soli
pola šalice jogurta
pola šalice kokosovog šećera
1/4 šalice kokosovog ulja
2 jaja
pola šalice biljnog napitka ili mlijeka

image
Shutterstock

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.

U drugoj zdjeli umutite jaja s kokosovim šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte jogurt, kokosovo ulje i mlijeko (ili biljni napitak) te dobro promiješajte.

Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo mlijeka ili biljnog napitka.

Jednu narezanu breskvu umiješajte u smjesu. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite preostale komade breskve po vrhu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Provjerite je li kolač pečen tako što ćete umetnuti čačkalicu u sredinu – ako izađe čista, kolač je gotov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 18:23