StoryEditorOCM
Slanotko bi im odolio

Turski uštipci predivno su mekani i prozračni. Super su doručak, najbolje prijaju uz pikantne delikatese i hrskavo povrće

Piše T. S. M.
2. listopada 2024. - 08:10

Uštipci se, s manje ili više razlika u receptu, pripremaju na cijelom Balkanu, a nekako svi misle da su baš njihovi oni pravi. Nećemo se upuštati u rasprave, ali ćemo konstatirati kako su prženi komadi dizanog tijesta po svoj prilici dio gotovo svake kuhinje na svijetu - gdje se god nekoć dizao kruh, a našao se netko tko nije mogao čekati da se ispeče lako je mogao doći na ideju da uštipne komad tijesta i na brzinu ga isprži u vrućoj masnoći...

Eto tako postoje i turski uštipci, odnosno barem nešto što se u našim krajevima tako naziva. U Turskoj nosi naziv pişi (piši) i obično su okrugli s rupicom u sredini. Prave se s kvascem pa se tijesto treba dizati, stoga uračunajte taj detalj u svoje planove. Ako ste u priši, nudimo vam recept za brze uštipke kod kojih nema čekanja.

Pişi se obično jedu za doručak, s ajvarom ili mliječnim namazima, jajima, mladim slanim sirom, suhomesnatim specijalitetima, maslinama i sezonskim povrćem poput paprika, krastavaca i rajčica.

image
Shutterstock

Turski uštipci (Pişi)

Sastojci:

375 g brašna 
1 žličica soli
5 g instant kvasca
185 ml punomasnog mlijeka
ulje za prženje

Priprema:

Zagrijte mlijeko da bude mlako. Ostale sastojke (osim ulja) stavite u zdjelu, napravite udubinu u sredini pa u nju dolijte mlijeko. Promiješajte kuhačom pa mijesite ili miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Prebacite ga na nauljenu radnu površinu i mijesite još 10-ak minuta pa tijesto vratite u zdjelu i pokrijte te ga ostavite da se diže oko jedan sat, odnosno dok se ne udvostruči. Podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova, od svakog oblikujte kuglu pa je malo spljoštite i u sredini joj napravite rupicu. Posložite ih na površinu posutu brašnom pazeći na razmak jer će narasti i pokrijte ih krpom. Nakon 30-ak minuta trebali bi se napuhati, ali ne i udvostručiti. To je trenutak za prženje u vrelom ulju. Pržene uštipke vadite na kuhinjski papir i nakon što se ocijede i malo ohlade poslužite uz slane namaze, sir i suhomesnate proizvode ili svježe povrće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 08:12