Patlidžane volimo na sve moguće načine: pečene, pohane, punjene, gratinirane... ali pomalo nam ponestaje ideja što bismo više s njima mogli raditi. Srećom, tu su društvene mreže koje nas mogu podsjetiti na neka zaboravljena jela ili nam otkriti tajne drugih kulinarskih tradicija, a upravo se tako dogodilo s jelom o kojem je ovdje riječ.
Kladimo se da nikad niste čuli za patlidžane na gljive! Ime mu potječe od načina rezanja, ali i pripreme, jer se na sličan način pripremaju i gljive, barem u kraju iz kojeg potječe, a to je talijanska pokrajine Kampanija (u kojoj je i Napulj, pa se ovo jelo ponekad naziva patlidžanima na napuljski).
Postoje mnoge varijante ovog recepta, u nekima se koristi umak od rajčice, u drugima sir, neki ga proglašavaju prilogom za tjesteninu, drugi navode da je riječ o prilogu, neki traže da se jelo posluži toplo, neki poručuju da je bolje hladno... Tako to često biva kad je riječ o starinskim jelima.
Proučite recept koji vam donosimo pa ga prilagodite svom ukusu i potrebama, a jedna stvar je sigurna - bit će brzo gotovo i puno okusa.
Patlidžani na gljive
Sastojci:
1 kg patlidžana
500 g rajčica
10 listova bosiljka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Patlidžane i rajčice narežite na kockice. Patlidžane posolite i ostavite da puste vodu.
U tavu dodajte obilato ulja i dva režnja češnjaka, začinite, dodajte rajčice i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta.
Patlidžane ocijeedite pa ih prepržite na zagrijanom ulju do zlatnosmeđe boje i prebacite na upijajući papir.
Iz umaka od rajčice izvadite češnjak, dodajte sol i papar, promiješajte i provjerite okuse te pustite da se ohladi pa u njega dodajte patlidžane i sjeckani bosiljak. Poslužite odmah.