StoryEditorOCM
SlanoGURMANSKI PRILOG

Salata od kupusa koju ćete obožavati: kremasta je, a ne sadrži majonezu ni vrhnje. Poseban gušt daje joj ovaj sastojak...

Piše T. S. M.
22. svibnja 2024. - 15:05

Što je to ručak bez dobre salate, zar ne? Bez obzira na to pripremate li meso, ribu, tjesteninu, rižu ili nešto na žlicu, zdjelica dobro pripremljene salata nipošto neće biti na odmet. A kako kod salate važi jedno pravilo, da je najbolja salata ona od sezonskih sastojaka, naš vam je prijedlog salata od kupusa. 

Mladi kupus upravo je u stađunu, a dobro će mu doći mala pratnja osvježavajućeg krastavca koji, doduše, još nije domaći, ali uskoro bi trebao biti. Recept za salatu od kupusa i krastavca koji vam donosimo poseban je po još jednoj stvari: lijepo je kremasta, ali ne sadrži jaja ni mlijeko, jer se ne priprema s uobičajenim sastojcima ovakvih salata, majonezom i vrhnjem.

Kremasti preljev za ovu salatu radi se od indijskih oraščića i avokada, uz još par dodataka, a ako vam indijski oraščići nisu pri ruci, poslužit će i orasi, ali ih obavezno namočite. 

image
Shutterstock

Kremasta kupus salata

Sastojci:

50 g indijskih oraščića
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica sjeckanog peršina
1 žlica sjeckanog kopra
1/2 žličice meda (po želji)
2 režnja češnjaka
1 krastavac
1/2 mladog kupusa
1/2 avokada
1/2 limuna
sol, papar

Priprema:

Kupus tanko narežite ili ga naribajte. Posolite ga i ostavite da odstoji 15-ak minuta.

U blender stavite avokado, indijske oraščiće, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak, med te malo soli i papra pa dobro izblendajte u glatki preljev.

Kupus ocijedite od vode koju je pustio, dodajte mu tanko narezan krastavac te nasjeckano svježe začinsko bilje, prelijte kremastim preljevom, promiješajte i ostavite 15-ak minuta da se okusi prožmu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 21:40