StoryEditorOCM
Slanoza polizat prste

Riblja juha uz mali dodatak postaje zasitno jelo: obratite pažnju na detalj s rižom, postupate li i vi na ovaj način?

Piše Spiza SD
24. studenog 2023. - 15:03

Riblja juha za mnoge je sinonim lagane spize, ali to uopće ne mora biti tako. Dodate li joj par dodataka koji podižu okus i ujedno je čine gušćom i krepkijom, dobit ćete zdravo, fino i zasitno jelo koje više nije samo u funkciji "primo piatto".

Što se tiče vrste ribe, dopuštena je sva bijela riba, no najbolji se rezultat postiže uz škrpinu, komarču i grdobinu. Želite li ovu juhu učiniti još boljom, dio svježe ribe zamijenite dimljenom.

Krepka riblja juha

Sastojci:

500 g bijele ribe
2 poriluka
2 režnja češnjaka
1 mrkva
1 korijen peršina
riža
sušeni timijan
limunov sok
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Mrkvu i korijen peršina nasjeckajte na sitne kockice, a poriluk (samo bijeli dio, zeleni iskoristite za drugo jelo) narežite na kolutiće. Češnjak nasjeckajte. a ribu operite i očistite te narežite na veće komade.

Namaslinovom ulju pirjajte poriluk, kad svene dodajte mu ostalo povrće i pirjajte dok ne ishlapi tekućina koju je povrće pustilo. Zatim zalijte toplom vodom ili ribljim temeljcem, posolite i popaprite pa kuhajte poklopljeno dvadesetak minuta.

Potom u juhu ubacite ribu i kuhajte još 15-akminuta. Ako koristite dimljenu ribu, dodajte ju pred sam kraj.

U međuvremenu odvojeno skuhajte rižu (kako se ne bi prekuhala) pa je podijelite u tanjure. Prelijte rižu juhom i u svaki tanjur dodajte malo limunovog soka te maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 10:21