StoryEditorOCM
Slanolizat ćete prste

Poznata dalmatinska konoba ima razloga za slavlje, a mi za veselje: dobili smo njihov recept za starinsko ljetno jelo!

Piše T. S. M.
7. srpnja 2024. - 14:38

Konoba Mate iz Pupnata na Korčuli ima razloga za slavlje - uspjeli su zadržati prestižno priznanje, preporuku Michelinovog vodiča i njihovu zelenu zvjezdicu. O ovoj sjajnoj konobi već smo vam jednom pisali, napravili smo cijelu veliku priču s ljubaznom ekipom koja je vodi, a ovdje je možete pročitati ili se na nju podsjetiti.

image
Andjela Ščepanović/Cropix

Riječ je o obiteljskoj konobi otvorenoj 2000. godine, a u njoj danas radi svaki član obitelji i to baš ono što voli u čemu je najbolji - jedni su zaduženi za kuhanje, drugi za brigu o povrću, voću i začinskom bilju koje uzgajaju i koriste za svoje nadaleko poznate specijalitete.

Kako smo vam priču o njima donijeli relativno nedavno, ovog se puta nećemo ponavljati, ali smo vam nabavili jednu lipu ricetu iz konobe Mate.

image
Andjela Ščepanović/Cropix

"Naša Biljana Milina veli da su sardele u savuru prava litnja spiza, lagana i ukusna, a ne išće puno solada", napisali su nam u poruci uz koju je stigao recept za ovo jelo, a mi se potpuno slažemo.

Sardele u savuru

Pola kila očišćene sardela pofrigat, 1 kg kapule nasić na polukrugove, dinstat na dobremu maslinovom uju. Posolit. Kad svene, stavit šećera 1 žlicu, pola deca kvasine, pola deca crnog vina. Još malu šaku grožđica i malo ružmarina. Sardele složit i ušuškat, prelit marinadom i ostavit u frižideru do sutra da se prožmu okusi. Najbolje prijaju uz bokun domaćega kruva, a mi uz njih popijemo i koji žmul našeg kućnog vina, pošip i rukatac. Živili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 21:48