StoryEditorOCM
Slanotop spoj

Pita sa sirom i breskvama oduševljava okusom i jednostavnošću pripreme. Nadjev je jako kremast zbog dva super sastojka

Piše SD SPIZA
4. kolovoza 2023. - 20:37

Svi toliko volimo zagristi u sočnu, zrelu breskvu da nema veze što se slatki sok cijedi niz bradu i ruke pri svakom zalogaju. Osim kad ih grickamo, breskvama volimo začiniti sladoled i slastice. Nedavno smo vam ponudili nekoliko slatkih recepata s tom divnim ljetnim voćem, a sada vam predlažemo nešto sasvim posebno...

Prava slatka definicija ljetnog deserta u kojem možete uživati već ovog vikenda je pita od breskve i sira, čija je priprema vrlo jednostavna. Cijeli postupak možemo podijeliti u dva dijela: potrebno je pomiješati sastojke za tijesto i zapeći ga da uhvati boju, a onda pripremiti nadjev, preliti ga preko prhkog tijesta i dobršiti pečenje. Sad bi Francuzi rekli "Voilà!". 

Nadjev je osobito kremast zbog kombinacije krem sira i milerama, a taj se raskošni, blago kiselkasti spoj jako dobro slaže sa gotovo svim vrstama voća. Ipak, najbolji je s breskvama. Sigurni smo da ćete ovu pitu do kraja ljeta napraviti sigurno nekoliko puta. 

Pita sa sirom i breskvama

Sastojci:

Tijesto:

120 g glatkog brašna
120 g maslaca
120 g šećera
1 vanilin šećer

Nadjev:

500 g bresaka
200 g krem sira
200 ml milerama
150 g šećera
50 g gustina
3 jaja
listići mente za ukras

Priprema:

Pomiješajte glatko brašno, maslac i šećer pa umijesite u smjesu i trljajte dok ne dobijete prhko tijesto. Stavite tijesto na dno posude za pečenje pa ga ispecite 10 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.

Za to vrijeme napravite nadjev. Istucite bjelanjke u snijeg. Miksajte žumanje, šećer i vanilin šećer dok ne posvijetle. Umiješajte gustin. Odvojeno pomiješajte krem sir i mileram pa spojite dvije smjese te im oprezno dodajte snijeg od bjelanjaka. 

Nadjev prelijte preko tijesta te mu na vrh poslažite breskve narezane na ploške. Pitu zatim vratite u pećnicu i pecite 30 minuta na 170 stupnjeva. Kad je gotova ukrasite je listićima mente, pričekajte da se ohladi i uživajte u fantastičnom voćnom desertu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 14:08