Svi toliko volimo zagristi u sočnu, zrelu breskvu da nema veze što se slatki sok cijedi niz bradu i ruke pri svakom zalogaju. Osim kad ih grickamo, breskvama volimo začiniti sladoled i slastice. Nedavno smo vam ponudili nekoliko slatkih recepata s tom divnim ljetnim voćem, a sada vam predlažemo nešto sasvim posebno...
Prava slatka definicija ljetnog deserta u kojem možete uživati već ovog vikenda je pita od breskve i sira, čija je priprema vrlo jednostavna. Cijeli postupak možemo podijeliti u dva dijela: potrebno je pomiješati sastojke za tijesto i zapeći ga da uhvati boju, a onda pripremiti nadjev, preliti ga preko prhkog tijesta i dobršiti pečenje. Sad bi Francuzi rekli "Voilà!".
Nadjev je osobito kremast zbog kombinacije krem sira i milerama, a taj se raskošni, blago kiselkasti spoj jako dobro slaže sa gotovo svim vrstama voća. Ipak, najbolji je s breskvama. Sigurni smo da ćete ovu pitu do kraja ljeta napraviti sigurno nekoliko puta.
Pita sa sirom i breskvama
Sastojci:
Tijesto:
120 g glatkog brašna
120 g maslaca
120 g šećera
1 vanilin šećer
Nadjev:
500 g bresaka
200 g krem sira
200 ml milerama
150 g šećera
50 g gustina
3 jaja
listići mente za ukras
Priprema:
Pomiješajte glatko brašno, maslac i šećer pa umijesite u smjesu i trljajte dok ne dobijete prhko tijesto. Stavite tijesto na dno posude za pečenje pa ga ispecite 10 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.
Za to vrijeme napravite nadjev. Istucite bjelanjke u snijeg. Miksajte žumanje, šećer i vanilin šećer dok ne posvijetle. Umiješajte gustin. Odvojeno pomiješajte krem sir i mileram pa spojite dvije smjese te im oprezno dodajte snijeg od bjelanjaka.
Nadjev prelijte preko tijesta te mu na vrh poslažite breskve narezane na ploške. Pitu zatim vratite u pećnicu i pecite 30 minuta na 170 stupnjeva. Kad je gotova ukrasite je listićima mente, pričekajte da se ohladi i uživajte u fantastičnom voćnom desertu.