StoryEditorOCM
Slanosavršenstvo!

Piletina koja se topi u ustima i oduševljava okusom: treba vam samo par sastojaka, a tajna osobite sočnosti je u...

Piše Sara Šarić
14. lipnja 2024. - 11:51

Dok ulazimo u ljeto, sve o čemu razmišljamo, kad je riječ o spizi, su sezonske namirnice. Lagana jela s daškom Mediterana "dušu su dala" za uzavrelo ljeto, pogotovo onda kad su jednostavna i brza za pripremu. 

Jedan takav recept zapeo nam je za oko, a od samog opisa procurile su nam sline. Riječ je o Caprese piletini sa sočnim rajčicama, rastopljenom mozzarellom, maslinovim uljem i acceto balsamicom te svježim listićima bosiljka - sočno, ukusno, lagano i jednostavno... Sve što tražite za brz i obilan ručak koji će vas dugo držati sitima.

Ako vam naziv zvuči pomalo poznato, niste na krivom tragu. Pojam "caprese" veže se za popularnu talijansku salatu koja je sinonim za osvježenje i lagan obrok. Znaju Talijani što valja... A kombinacija s piletinom idealna je za mrvicu hranjiviji obrok.

Ovo jelo zavoljet ćete iz još nekoliko razloga - može se pripremiti na različite načine, sadrži malo kalorija, ali je i puno proteina. Ovo je idealna opcija ako ste u potrazi i za brzim ručkom. Za manje od 30 minuta imat ćete najnježniju, sočnu piletinu, a sve što vam treba je nekoliko osnovnih namirnica. Posebnu notu sočnosti pružit će acceto balsamico, stoga se ne ustručavajte ove tajne svih ukusnih marinadi.

Zahvaljujući bogatstvu okusa ovo jelo odlično je za svako doba godine, ali je ipak posebno u ljetnim mjesecima kad možemo guštat‘ u domaćim slasnim rajčicama i svim blagodatima koje donose. Stoga, trk po domaće. Vrijeme je za jednu "Piletinu caprese"...

image
Shutterstock

Piletina caprese

Sastojci:

500 g pilećih prsa
500 g mini rajčica ili dvije velike svježe rajčice
4 kriške mozzarelle
malo maslinovog ulja
Acceto balsamico
listići bosiljka
sol i papar

Priprema:

Pileća prsa prepolovite i izrežite po dužini, a zatim začinite s obje strane. 

U kalup za pečenje ulijte malo maslinova ulja. Na njega stavite komade piletine pa na njih posložite svježe listove bosiljka, narezanu rajčicu i mozzarellu.

Meso ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta - dok meso ne porumeni, a sir se ne otopi.

Poslužite odmah kad je gotovo. Za dodatnu sočnost piletinu prelijte s acceto balsamicom i pospite svježe nasjeckanim bosiljkom. Možete je jesti uz salatu, krumpir, rižu ili neki drugi, po želji, prilog.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 04:58