Ne znate što biste mogli za ručak? Imamo ideju. Sve je gotovo za malo više od pola sata, zdravo je i ukusno, a isprljat ćete samo jednu posudu. I to lim za pečenje.
U ovom obroku iz jedne posude u glavnim su ulogama piletina, mladi kupus i rajčice, a u vrlo važnoj sporednoj ulozi je fini preljev koji podiže okus jela.
Rezultat je vrijedan nagrade, ako ne filmske, a onda bar gastronomske: piletina je sočna, a korica joj je hrskava, dok kupus i pome postaju neodoljivo slatki, okupani aromatičnim umakom od pečenja.
Pečena piletina s kupusom i rajčicama
Sastojci:
350 g cherry rajčica
8 pilećih bataka
1 glavica kupusa
5 žlica maslinovog ulja
2 žlice acceta balsamica
začinsko bilje po želji (ružmarin, timijan...)
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija.
Za to vrijeme pomiješajte ulje i acceto, dodajte im začinsko bilje, kupus narežite na deblje ploške, posolite ih i pokapajte umakom, a batke zarežite uzdužno i raširite pa ih posolite i popaprite te pokapajte umakom (nemojte potrošiti sve, trebat će vam za pečenje).
U posudu za pečenje stavite ploške kupusa, po njima posložite piletinu, a oko kupusa rasporedite rajčice. Sve zalijte ostatkom umaka i pecite dok meso nije pečeno.
Zatim meso izvadite i ostavite ga da se odmori, a povrće još malo zapecite, kako bi se kupus lijepo karamelizirao.