StoryEditorOCM
Slanostarinski način

Ovo riblje jelo nekoć je pripremala svaka kuća, danas ga rade tek rijetki. Idealno je za srdele, a Senka ima super recept

Piše T. S. M.
7. rujna 2024. - 19:00

Volite li riblja jela s okusom tradicije, sigurno vam je sasvim dobro poznato što je savur. Kao što mu naziv daje naslutiti, riječ je o načinu pripreme koji uključuje kiselinu, u ovom slučaju ocat i to, naravno, vinski, a namjena mu je produljiti vijek trajanja namirnice, u ovom slučaju ribe.

Ako se još niste upoznali s ovim praktičnim načinom pripreme ribe, nudimo vam jedan dobar, provjeren recept. U Facebook grupi Lipa spiza dalmatinska objavila ga je Senka Škara, uz čije ga dopuštenje prenosimo. 

image
Privatni album

"Savur je staro dalmatinsko jelo koje su puno više spremale naše bake nego mi danas. Dok još nije bilo električne energije ni frižidera, to je bio način da se riba sačuva i traje dugo, a uz to je jako ukusno jelo", poručila je Senka te dodala kako se u savur najčešće stavljaju srdele, manule (gire oblice), ali se, primijetila je, na taj način može pripremiti bilo koja riba. 

image
Privatni album

Savur

Sastojci:

1-1,5 kg ribe
500 ml vinskog octa
500 ml vode
300 ml maslinovog ulja
1 veći luk
5-6 češanja češnjaka
4-5 grančica ružmarina
sol

Priprema:

Ribu pofrigajte, posolite i pustite da se ohladi. 

Na maslinovo ulje dodajte luk narezan na kolute pa ga lagano pirjajte dok ne uvene, ne smije uhvatiti boju. Dodajte nasjeckani češnjak i ružmarin, a kad češnjak uvene maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

U ohlađeno dodajte ocat razrijeđen vodom pa sve zajedno prokuhajte nekoliko minuta. Kad se savur ohladi, u njega dodajte ribu.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 19:01