StoryEditorOCM
Slanobez pečenja

Ova će ljepotica biti zvijezda svih ljetnih okupljanja: priprema se puno lakše nego što bi se reklo, trik je u kremi...

Piše Spiza SD
10. kolovoza 2023. - 17:43

Čim nam je ova predivna torta iskočila na Instagram feedu, poslali smo poruku autorici recepta s molbom da ga s nama podijeli. Šteta što ju nismo molgi zamoliti da s nama podijeli i tortu, ali eto. Srećom, recept je sasvim jasan i zapravo puno jednostavniji nego bi se na prvu reklo pa ga planiramo isprobati čim prije. Isto preoručujemo i vama, jer nećete pogriješiti, ovo je prava stvar jer iza recepta stoji prava meštrovica od slatkog - Janette Razum, koju pratimo (i) na blogu Slatki svijet.

Ova je objava o Giotto torti koju ne treba peći oduševila njene pratitelje na Instagramu, a kako i ne bi kad je riječ o kremastoj ljepotici s podlogom od keksa i lješnjaka, laganim kremama s bijelom i mliječnom čokoladom i hrskavim krokantom od lješnjaka. Ako ste tražili savršenu tortu za ljetne fešte, upravo ste ju pronašli.

image
Slatki svijet

Giotto torta bez pečenja

Sastojci:

Podloga od keksa i lješnjaka

200 g mljevenog keksa
60 g lješnjaka
120 g maslaca

Čokoladne kreme s Mascarpone sirom

500 g Mascarpone sira
300 ml slatkog vrhnja
1 paketić šlagfixa
100 g bijele čokolade
100 g mliječne čokolade
2 pakiranja Giotto kuglica

Dekoracija

malo šlaga
2 pakiranja Giotto kuglica
krokant od lješnjaka

Priprema:

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite. Maslac otopite na laganoj vatri pa pomiješajte s mljevenim keksima i lješnjacima. Pripremljenu smjesu lagano utisnite na dno kalupa za torte (26-28 cm). Prije nego što smjesu stavite u kalup dno namastite maslacem, a rubove kalupa obložite papirom za pečenje.

Za pripremu kreme na pari zasebno otopite obje čokolade – bijelu i mliječnu.

U zdjeli izmiksajte slatko vrhnje uz dodatak šlagfixa. Kada postane dovoljno čvrsto dodajte Mascarpone sir pa sve još kratko izmiksajte. Kremu od šlaga i Mascarpone sira podijelite na dva jednaka dijela pa u svaki dio dodajte čokoladu – u jednu kremu bijelu, a u drugu kremu mliječnu čokoladu.

Obje kreme još kratko izmiksajte, tek toliko da se čokolada sjedini s ostatkom kreme.

Dva pakiranja Giotto kuglica sitno nasjeckajte, podijelite na dva dijela i umiješajte u obje kreme.

Na podlogu od keksa i lješnjaka rasporedite svijetlu kremu, a zatim i tamniju kremu. Tortu spremite u hladnjak na nekoliko sati, da krema očvrsne. Prije posluživanja tortu možete ukrasiti krokantom od lješnjaka, šlagom i Giotto kuglicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 09:56