StoryEditorOCM
Slanolemon curd

Krema od limuna koju možete iskoristiti na sto načina: dobili smo savršen recept, imamo i odgovor na bitno pitanje

Piše T.S.M.
14. siječnja 2024. - 15:24

U sezoni domaćih limuna prava je šteta ne iskoristiti ih na što više dobrih načina, jer svaka čast limunadi i čaju, ali neusporedivo ih je bolje dodatti u kolače i kreme. Nedavno smo vam predložili nekoliko odličnih recepata za kolače, podsjetite se ovdje, a sad vam nudimo jedan mali izazov: lemon curd.

Lemon curd je vrsta kreme od limuna koja spada u klasike britanske kuhinje, a zahvaljujući društvenim mrežama posljednjih godina uživa veliku popularnost pa nam se čini kako se korisnici spomenutih natječu tko će ga bolje pripremiti i potom upotrijebiti. Pa tako viđamo lemon curd u ulozi namaza za palačinke i prženice, nadjeva za kolače, preljeva za torte, vafle i sladolede...  Ako vam je ikad došlo da ga napravite, a niste se usudili, nudimo vam recept koji smo dobili od Pin Up kuharice, domaće blogerice Snježane Drusany i sudionice popularnih kuharskih TV emisija čiji je Facebook profil prepun izvrsnih recepata.

image
Pin Up kuharica

U nedavnoj objavi otkrila je kako radi lemon curd te priznala da je iskušala različite recepte s interneta da bi na kraju, nakon nekoliko pokušaja, došla do omjera sastojaka koji joj najviše odgovara. Sudeći po priloženim fotografijama, eksperimentiranje joj se isplatilo.

Kako navodi u objavi, ovaj je delikatesa s okusom limuna predivna, osvježavajuća, kremasta, svilena i maziva, pa nam preporučuje kako ju sve koristiti. 

"Osim što ju možete jesti žlicom, često se koristi kao nadjev za palačinke, kekse, kolače, torte, lisnata tijesta, Pavlovu tortu, a otkriće mi je topli hrskavi tost, maslac i lemon curd".

image
Pin Up kuharica

Navela je također da se po istom receptu može napraviti krema s narančama te da je moguća kombinacija naranči i limuna, a otkrila je i da se krema dobro čuva u hladnjaku u hermetički zatvorenim staklenkama.

Pratitelje je osobito zanimalo baš to pitanje pa sad znamo kako se na opisani način lemon curd čuva i do 14 dana, ali i da se sasvim uspješno može i zamrznuti te da joj taj postupak ne narušava kvalitetu. Ako vam se ne sviđa ideja o zamrzavanju lemon curda, a ne želite da vam propadnu domaći limuni, savjet je jednostavan: zamrznite damo sok i koricu pa ovu kremu možete lako i brzo napraviti kad god vam zatreba.

image
Pin Up kuharica

A kad kažemom lako i brzo, ne pretjerujemo jer priprema je, barem po ovom receptu, puno jednostavnija nego što se može dobiti dojam na osnovu nekih objava na društvenim mrežama. Stoga, ako do sada niste imali hrabrosti ni strpljenja posvetiti se ovom zadatku, evo vam prilike, a na Snježaninom profilu pronaći ćete recept za kolač u kojem se koristi lemon curd.

image
Pin Up kuharica

Lemon curd

Sastojci:

300 g šećera
150 g maslaca
4 cijela jaja
4 žumanjka
3 veća limuna ​(sok i korica)
2 vanilin šećera
prstohvat soli

Priprema:

U posudu u kojoj ćete kuhati kremu stavite žumanjke, jaja, sol, šećer, vanilin šećer te sok i koricu limuna.

Sve dobro izmiješajte ručno, ne mikserom, i stavite kuhati na paru uz stalno miješanje. Za ovu količinu sastojaka potrebno je 15 minuta da krema bude kuhana.

Pred kraj kuhanja u kremu ubacite maslac narezan na kockice i dobro miješajte dok se maslac ne otopi i sve bude dobro povezano.

Kuhanu kremu prebacite u prethodno pripremljene staklene posudice i pustite da se ohladi (možete pokriti prozirnom folijom),  a kada se ohladi stavite poklopce i pospremite posudice u hladnjak. Kremu također možete odmah koristiti.

Smeta li vas korica prilikom konzumacije, kremu, prije nego umiješate maslac, maknite s pare i procijedite kroz sito. Zatim je vratite na paru te umiješajte maslac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. listopad 2024 11:02