Što je vikend bez kolača, zar ne? Kako bismo vam olakšali izbor, a i pripremu, pronašli smo jedan jako dobar i jednostavan recept za sočnu pitu od šljiva. Vidjeli smo ga na Instagram profilu Bake with Teuta iza kojeg stoji Teuta Mihalić, meštrovica za razvorazne vrste tijesta. U ovom slučaju koristila je prhko tijesto i to samo u jednom sloju što uvelike pojednostavnjuje proces. Ovakve se pite tradicionalno pripremaju u Francuskoj gdje se nazivaju galette, a kako su jako zgodne jer ne zahtijevaju korištenje kalupa postale su popularne i u ostatku svijeta. Teuta bnam je rado ustupila recept te je poručila da izvrsno funkcionira i s drugim vrstama voća.
Galette sa šljivama
Sastojci:
250 g brašna
110 g maslaca
1 jaje
40 g vode
prstohvat soli
šljive
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica krušnih mrvica
sok od pola limuna
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Od brašna, maslaca, jaja, vode i soli napravite tijesto. Svi sastojci moraju biti hladni! Slobodno možete koristiti Food procesor. Tijesto zamotajte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku oko tri sata.
Šljive očistite i prerežite, dodate im preostale sastojke pa dobivenim nadjevom napunite gallete.
Tijesto izravnajte u krug, na sredinu mu stavite voće te preklopite rubove, premažite ih razmućenim jajem i pecite 25-30 minuta na 180 stupnjeva.