StoryEditorOCM
Slanozasitno i ukusno

Doručak pun proteina i vitamina: zelena šakšuka utažit će vam apetit, ali i želju za užitkom. Priprema se lako

Piše T. S. M.
19. kolovoza 2024. - 07:05

Šakšuku ste, vjerujemo, već upoznali. Aromatičan spoj rajčice, luka i začina nalik šalši izvrsna je podloga za pržena jaja i zaista je pravi gušt uzeti komad lagano prepečenog kruha pa ga potočati tako da uhvati malo tekućeg žumanjka i malo ukusnog umaka od rajčice.

E, ali jeste li se već susreli sa zelenom šakšukom? U ovom slučaju umjesto rajčice koristi se zeleno lisnato povrće, najčešće špinat, a u tavu se, pored jaja, obavezno doda i malo feta sira.

Rezultat je obrok pun vitamina i proteina zbog čega mnogi vjeruju kako je upravo savršena opcija za doručak. Idemo provjeriti, evo recepta...

Zelena šakšuka

Sastojci:

300 g špinata
75 g feta sira
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka od limuna
4 režnja češnjaka
4 jaja
1 luk
svježi peršin ili bosiljak
sol, papar

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk pa pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte češnjak i nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriše. 

U tavu dodajte sok od limuna i špinat, smanjite vatru, poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok špinat ne postane vrlo mekan.

Skinite poklopac i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu posude. Stražnjom stranom žlice napravite četiri plitka udubljenja pa u svako razbijte po jedno jaje.

Pojačajte vatru, posolite i popaprite jaja, pokrijte tavu poklopcem. Pržite dok se bjelanjci ne stisnu, ali ugasite vatru dok žumanjci još nisu potpuno skuhani.

Pospite sjeckanim peršinom i mrvljenom fetom te poslužite uz prepečeni kruh

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 16:01