StoryEditorOCM
Slanos puno sira

Cvjetača na novi način: čak i ako ne volite kaul, zbog ovog ćete ga recepta zavoljeti. Tajna je u pravoj kombinaciji...

Piše T. S. M.
30. listopada 2024. - 10:21

Volite li cvjetaču? Kad nekome postavite ovo pitanje, nikad niste načisto što ćete dobiti kao odgovor. Neki će vam reći da je vole, neki neće kriti da je mrze, a ima i onih koji ni sami ne znaju što bi vam rekli jer im je pomalo bezveze, ali je jedu jer znaju da je zdrava. Postavite li, pak, isto pitanje o krumpirima, mrkvi ili grašku, možete biti poprilično sigurni da ćete dobiti potvrdan odgovor, dok će negativan biti iznenađenje.

image
Shutterstock

Želite li nekoga iz mrzitelja cvjetače pretvoriti u njenog obožavatelja, neće vam puno koristiti uvjeravanje kako je riječ o vrlo zdravom povrću punom vitamina C i K, kao i minerala te antioksidansa - bolje vam je pronaći dobar recept za njeuinu pripremu. Nudimo vam jedan jako dobar, kao stvoren za uvjeriti nekoga da i cvjetača može biti namirnica koju jedva čekamo vidjeti na tanjuru.

image
Shutterstock

Tajna je u pravoj kombinaciji sastojaka, ali i u načinu pripreme. Cvjetača, poput većine povrća koje sadrži nešto škroba, postaje slatkasta i puno ukusnija kada se malo zapeče. Najbolje u nekom gustom umaku, kako se ne bi presušila. Pored toga, lijepo se slaže s okusom pikantnog sira poput grana padana, a aromu joj izvrsno nadopunjuju pečeni lješnjaci.

Eto, jesmo vam rekli da se radi o top kombinaciji.

Cvjetača u bešamelu

Sastojci:

15 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 cvjetača
sol, papar

Bešamel:

300 ml mlijeka
75 g sira grana padano
30 g maslaca
30 g glatkog brašna
muškatni oraščić
sol, papar

Dodatno:

75 g sira grana padano
15 g pečenih lješnjaka

Priprema

Narežite cvjetaču na kriške debele oko 3 cm, posolite ih i popaprite pa ih pokapajte uljem. Zagrijte veliku tavu i pržite odreske cvjetače 2 minute sa svake strane dok ne porumene. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 5 minuta, zatim dodajte maslac i češnjak, a kad se maslac otopi, nagnite tavu, zagrabite ga žličicom i polijte po cvjetači da se sva natopi. 

Ako je dovoljno omekšala, cvjetaču izvadite iz tave i prebacite ih u posudu u kojoj ćete ih zapeći, a u tavu dodajte maslac za bešamel. Kad se maslac otopio, dodajte mu prosijano brašno. Kuhajte uz miješanje nekoliko minuta na srednjoj vatri dok brašno ne porumeni pa ulijte mlijeko i kuhajte uz miješanje dok ne zavrije. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, maknite s vatre i umiješajte naribani sir.

Cvjetaču prelijte bešamelom, pospite je naribanim sirom i pecite na 180 stupnjeva C oko 10 minuta ili dok ne dobije lijepu boju. Pospite je grubo nasjeckanim lješnjacima i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 21:23