StoryEditorOCM
Slanopopularna slastica

Brzinske baklave oduševit će ljubitelje oraha i tankih kora, a za njih će vam trebati jako malo truda. Jednostavno je...

Piše T.S.M.
30. siječnja 2024. - 07:05

Volite li baklave? Naravno da ste na naše pitanje odgovorili potvrdno, čim ste otvorili ovaj tekst. A volite li ih peći? E, ovaj bi odgovor mogao biti negativan. Svi koji su ikad pokušali napraviti baklave znaju da taj posao nije baš jednostavan. Nema tu, doduše nekog kompliciranja, no treba se uložiti poprilično truda. I još viuše strpljenja. Barem ako želite postići najbolji reziltat.

Onima koji teže savršenstvu stoga ćemo preporučiti da se prisjete nekih naših starijih recepata za baklave, a svima koji vole orahe, tanke kore i šećerni sirup ponuidit ćemo jedan brzinski recept po kojem se baklave naprave u čas posla. Nisu to baš prave pravcate baklave i zbog toga ih mnogi nazivaju lažnim baklavama, no ako nećete cjepidlačiti, fino ćete se najesti, a bez osobitog truda. Pa vi vidite...

image
Nikola Vilić/Cropix

Brzinske baklave

Potrebno je

300 g gotovih kora
300 g oraha
300 g meda
175 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žlica gustina
malo tostiranog sezama

Priprema

Orahe sameljite pa ih pomiješajte sa šećerom u prahu i omekšalim maslacem. Maslac dodajte postupno, jer smjesa ne smije biti previše mekana, ali ni previše suha - znat ćete da je kako treba biti kad je stisnete rukom, a grudica koju dobijete se ne raspadne nego sačuva oblik.

Kore narežite na trake širine tri centimetra, na svaku stavite malo nadjeva pa zarolajte male rolice. Kraj im zalijepite s malo gustina pomiješanog s vodom.

Zamotane baklave spuštati u vrelo ulje i kratko ih pržiti, dok lijepo ne porumene. Kad su gotovi prelijte ih medom i pospite sezamom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 13:23