StoryEditorOCM
Slanojako zdravo povrće

Blitva na način koji još niste probali: po ovom ćete starom receptu uz sasvim malo truda dobiti ukusno jelo na žlicu

Piše T. S. M.
12. rujna 2024. - 12:57

Dalmatinci su zaljubljeni u blitvu i to s vrlo dobrim razlogom. Zapravo, razlozima - jer počnemo li nabrajati koje sve korisne tvari sadrži to lisnato povrće, nećemo se tako brzo zaustaviti. Povrće koje se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, međutim, većina nas priprema na jedan te isti način. Lešo. Šteta, jer može ju se pripremiti na još puno načina.

Jedan od tih načina otkrit će vam recept star barem pola stoljeća, a riječ je o receptu za varivo od blitve. Priprema se poprilično jednostavno, a rezultat je jelo koje ćete s guštom pojesti "na žlicu". Čini nam se kao dobra opcija za sve one koji grintaju da im je blitva uvijek pomalo "gluva"...

Varivo od blitve

Sastojci:

500 g blitve
300 ml vode od kuhanja blitve ili juhe
2 žlice brašna
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
sol

Priprema:

Operite i očistite blitvu pa je kuhajte u vreloj, posoljenoj vodi dok nije skoro potpuno skuhana. Procijedite je, a dio vode sačuvajte. Kad se malo ohladi, grubo je narežite. 

Otopite maslac i dodajte mu maslinovo ulje pa potom i sitno nasjeckani češnjak te brašno. Pirjajte brašno i češnjak dok ne zamirišu, zatim ih zalijte s oko 150 ml vode od kuhanja blitve i dobro promiješajte. Kad se smjesa ujednači, dodajte ostatak vode i blitvu. 

Promiješajte, dodajte kiselo vrhnje pa pustite da uzavre i ugasite. Provjerite treba li još soli i poslužite.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 12:58