StoryEditorOCM
SavjetiLikarija

Želite ukusniju pileću juhu? Ova dva sastojka ne samo da joj podižu okus, nego je čine još zdravijom. Bake su znale...

Piše Tea Sumić Miletić
10. svibnja 2024. - 07:05

Za pileću juhu s pravom se kaža da je likarija jer dokazano pomaže kad se osjećamo loše, a pritom je i jako ukusna, ako je znamo dobro napraviti. Mnogi kuhaju sjajnu juhu od kokoše i njihovi je ukućani obožavaju, no čini se da svima ne ide tako glatko...

Jedno od pitanja na koje često znamo naići na Redditu i sličnim platformama vezano je upravo uz kuhanje pileće juhe, i to uz detalj kako je učiniti ukusnijom. Na jedno od takvih pitanja stiglo je preko pet stotina odgovora, a mi smo se baš zadubili u čitanje... 

Među različitim odgovorima dva su nam baš "zazvonila", a dobila su i puno pozitivnih komentara.

image
Shutterstock

Jedan od njih glasi: dodajte juhi neki umami sastojak. Umami je, podsjećamo, jedan od pet okusa koje možemo osjetiti, uz slatko, slano, kiselo i gorko, a opisuje se kao pomalo pikantan i slankast s mesnim primjesama. S ovim se opisom ne morate slagati, ali dobro je znati da se umami sastojcima smatraju soja umak, sušeni vrganji, morska trava i zreli sirevi te još neki drugi sastojci koje vam ne bismo preporučili da stavite u juhu. 

Možda ste čuli za običaj da se u juhu ubae kore parmezana ili sličnog odležanog sira? Bio je uobičajen prije generaciju-dvije, no nekako je ispao iz korištenja. Bake su čini se, znale za umami, samo ga nisu tako nazivale.

Dakle, ubacite koru parmezana u juhu, a ako vam nije pri ruci, oslonite se na soja umak, sušene gljive ili sušenu morsku travu (taj će je sastojak učiniti još bogatijom nutrijentima) i produbit ćete joj okus.

image
Shutterstock

Drugi odgovor koji nas je zaintrigirao sastojao se od samo jedne riječi. Timijan.

Mnogi su podržali ovu ideju i naveli kako ga i sami koriste pri pripremi pileće juhe. Zanimljivo je da i timijan ima mnoštvo aktivnih sastojaka koji povoljno djeluju na zdravlje - zbog toga se, primjerice, savjetuje piti čaj od timijana u slučaju grlobolje, a ista je biljka osnovni sastojak popularnog sirupa protiv kašlja.

Stoga, idući put kad budete kuhali pileću juhu, ubacite neki umami sastojak i dodajte malo timijana, ne samo da ćete joj podići okus nego ćete je učiniti još zdravijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 06:47