StoryEditorOCM
SavjetiODLIČAN TRIK

Za najbolju pitu od jabuka u tijesto dodajte i ovaj ‘tajni‘ sastojak. Bit će prhko i nježno, topit će vam se u ustima

Piše T. S. M.
4. rujna 2024. - 08:10

U sezoni lijepih mladih jabuka i sočnih šljiva trebali bismo peći pite kad god za to imamo vremena. Ako vas sreća posluži, naići ćete i na zadnje primjerke bresaka i nektarina koje, čak i ako nisu najbolja opcija za grickanje, itekako dobro mogu poslužiti za kolače. Sve to možete - i ne morate - začiniti cimetom, rumom, koricom limuna iobogatiti orasima i bademima pa će užitak biti još veći.

No za koju god da se opciju po pitanju punjenja odlučite, potrudite se i oko tijesta, jer dobro napravljeno prhko tijesto za pitu može podići cijeli kolač čak i kad nadjev nije prvoklasan. A kako bi tijesto bilo osobito dobro, na jednu stvar morate jako pripaziti: ne smijte dozvoliti da se iz brašna osloobodi gluten.

image
Shutterstock

Gluten je sastojak koji nam je jako poželjan ako radimo dizana tijesta jer im daje spužvastu strukturu, a mrski nam je neprijatelj kad želimo postići hrskavost i prhkost. Kako bi se oslobodilo što manje glutena, u receptima za pite često ćete pronaći savjet da tijesto umijesite što brže i sa što manje pokreta, no za one malo manje vješte to obično znači da neće dobro izmiješati sastojke.

Srećom, postoji rješenje.

image
Shutterstock

Istraživanja su pokazala kako se gluten ne oslobađa u prisutstvu alkohola i zbog toga se pojavila ideja o dodavanju alkohola, poput votke, u tijesto za pitu. Rezultat je tijesto koje je jako prhko i nježno, bez traga žilavosti i grudica zbog čega se predivno topi u ustima.

Dovoljnonje dodati tri do četiri žlice, odnosno dvostruku količinu ako radite pitu koja ima dvije kore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51