Postoji mnogo recepata za brownie kolače i puno načina kako ih poboljšati. Jedan primjer je dodatak nasjeckanih lješnjaka i sličnih orašastih plodova, no još je bolje malo "podebljati" količinu jednog od osnovnih sastojaka. Čokolade.
No kako to napraviti, a ne narušiti recept, jer premda se relativno bezbrižno možemo igrati receptima za slana jela, kad je riječ o pečenju kolača pravila su puno stroža. Svaki sastojak je u receptu s dobrim razlogom, a isto tako mu je pažljivo odmjerena količina, sve s ciljem da bi se tijekom pečenja sastojci međusobno optimalno proželi stvarajući nešto što će neki usporediti s kemijskom reakcijom, a drugi s čarolijom...
No, vratimo se u realnost, čekaju nas browniesi koje treba učiniti još boljima uz pomoć dodatne količine čokolade. Umjesto da za određeni postotak uvećate količinu čokolade navedenu u receptu, trebat ćete postupiti ovako...
Vrlo je jednostavno. Umiješajte nasjeckanu čokoladu neposredno prije nego tijesto stavite u posudu za pečenje. I nemojte koristiti bilo kakvu čokoladu, upotrijebite kvalitetnu čokoladu s višim udjelom kakaa - onu običnu za kuhanje koristite kako je navedeno u receptu.
Čokoladu prije dodavanja trebate narezati. Ne naribati, ne izlomiti, ako želite optimalan rezultat, velikim, teškim nožem narežite komad čokolade na sitnije komade. Ujednačenost nije nužna. Zatim umiješajte nasjeckanu čokoladu u tijesto u dva do tri brza, ali nježna pokreta pa sve prebacite u pripremljeni kalup za pečenje.
Na ovaj način u tijesto ćete dodati tanke komadiće s većom površinom zahvaljujući čemu će se ljepše istopiti, ali će ipak mjestimično ostat ukusne hrpice djelomično otopljene čokolade. Sve ovo skupa dat će vašim browniesima sasvim novu dimenziju.