StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji rezultat

Tajna najboljeg pirea od krumpira leži u ovoj tehnici i dodatnom sastojku koji jamči savršen okus i kremastu teksturu

Piše T. S. M.
23. rujna 2024. - 07:05

-Jeste li baš u potpunosti zadovoljni svojim pire krumpirom? Budite iskreni! Stvarno? Ne mislite da još ima prostora za poboljšanje? Nemojte se zavaravati, naravno da ima. Evo kako ćete postići savršenstvo za koje možda niste ni svjesni da postoji. Zapravo nije jako teško...

Počnimo od početka, a to je odabir krumpira. Treba vam onaj škrobasti, no to vjerojatno znate. Uostalom, većina trgovina prodaje krumpire podijeljene u dvije kategorije: za kuhanje i pečenje. Jasno je koji vam treba za pire krumpir.

image
Shutterstock

Korak broj dva. Većina recepata za pire od krumpira navodi da se krumpir stavlja kuhati u hladnoj, slanoj vodi i to nije slučajno: započinjanje kuhanja s hladnom vodom, kao i rezanje na komade iste veličine, pomaže krumpiru da se ravnomjernije skuha, umjesto da se "skokom" u vrelu vodu šokira njegov vanjski sloj, dok mu je unutrašnjost još uvijek hladna.

Upravo zbog toga krumpir treba kuhati na umjerenoj temperaturi, umjesto na najjačoj - pored toga, krumpiri kuhani na najjačoj temperaturi imaju tendenciju natopiti se vodom više od onih kuhanih na umjerenoj vatri. Malo strpljenja puno se isplati.

image
Shutterstock

Korak broj tri. Ne manje važan. Nakon što ocijedite krumpire, vratite ih u lonac te ih kuhajte na laganoj vatru tresući ih pobvremeno 1-2 minute, kako bi sav višak vlage ispario. Ovo je izuzetno bitno za teksturu, ali i okus - nema šanse da će vam pire nakon ovog tretmana biti bljutav i vodenast.

I šećer na kraju: iako je kombinaciju maslaca i mlijeka zaista teško nadmašiti, za savršen pire trebat će vam još jedan ekstra sastojak. Nakon što ste dodali mlijeko i maslac, ubacite i malo kiselog vrhnja. Dat će mu savršenu aromu i učiniti ga još kremastijim. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 08:15