Mnogi od nas muku muče sa skidanjem kožice s češnjaka i to im je jedna od najmrskijih zadaća pri kuhanju. Nećemo sad ulaziti u to koja je najbolja metoda, Tik Tok i YouTube puni su savjeta koji više ili manje pale, nego ćemo vas natjerati da se zapitate radite li grešku nakon što tu ljusku konačno skinete s režnja češnjaka.
Mislimo na bacanje. Jer s njom možete napraviti jako puno stvari.
Ako vam okus koji se iz nje može izvući nije dovoljno dobar razlog, primite na znanje da se i u ljusci češnjaka kriju korisne tvari, baš kao i u reskim, aromatičnim režnjevima te začinske biljke, samo u drugačijoj koncentraciji. Neki će reći da je koncentracija čak i viša nego u dijelu koji inače koristimo za jelo.
Ljuska koju nas većina baca sadrži vitamin A, koji je važan za vid i imunitet, vitamin C, koji je snažan je antioksidans i važan je za normalan rast svih tkiva, a također je puna protuupalnih fenilpropanoidnih antioksidansa. Bogata je specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni tlak i sprječavaju stvaranje naslaga na arterijama. Svi ovi sastojci izvrsni su za zdravlje srca, sprječavanje i ublažavanje probavnih problema, snižavanje kolesterola, a neki vjeruju da pomažu u prevenciji nekih vrsta raka.
No kako iskoristiti tu ljusku koju je tolika šteta baciti? Ponajprije, pobrinite se da koristite češnjak iz organskog uzgoja inače se nećete napuniti vitaminima, nego pesticidima i fungicidima.
Nadalje, osigurajte pozamašnu količinu. Da bi vam to pošlo za rukom, držite u hladnjaku ili u smočnici vrećicu u koju ćete stavljati sve ljuske češnjaka koje skinete, a ako se bojite kvarenja, možete je staviti i u zamrzivač. Kad skupite malo veću količinu, suhajte ga u vreloj vodi, dovoljno će biti desetak minuta kuhanja. Kuhate li dulje, dobit ćete izraženiji okus. Dobivenu juhu potom procijedite i koristite za podlijevanje rižota i variva.
Ako želite, možete je koristiti i kao juhu: dodajte joj malo povrća po želji i rezance za juhu i uživajte.
Ljuske češnjaka također možete dodati u variva, juhe, gulaše i slična jela pa ih izvaditi prije serviranja, a možete ih i ispeći pa istući u prah i koristiti kao začin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....