Pogrešan način čuvanja koban je za većinu namirnica - skraćuje im vijek trajanja i omogućuje isušivanje te stvaranje plijesni i truleži - no za neke je osobito nezgodan, a jedna od takvih je sir. U pogrešnim uvjetima brzo će postati nejestiv. Tim gore što nije baš jeftin, osobito delikatesne vrste.
Jedna od najvećih grešaka koju većina radi sa sirom je ostaviti ga u plastičnom pakiranju u kojem smo ga kupili, posebno ako je riječ o rezanom siru koji je umotan u prijanjajuću plastičnu foliju.
Umatanje sira u plastiku, čemu pribjegavamo kako bismo ga zaštitili od isušivanja i prikupljanja mirisa ostale hrane u hladnjaku, stvaraju se uvjeti za nastanak plijesni. Sličan učinak ima čuvanje sira u vrećicama i u plastičnim kutijama s čvrstim poklopcem. Bolja opcija je pak papir ili, u nedostatku takvoga, papir za pečenje. Papir je bolji od plastike jer omogućuje siru da "diše" što pomaže održati sir na najvišoj kvaliteti.
Također je korisno staviti sir u pravi dio hladnjaka. Moderni hladnjaci imaju namjensku ladicu za sir koja održava stabilnu temperaturu i razinu vlažnosti. U idealnom slučaju, ovo je mjesto gdje želite pohraniti sir. Ako je vaš hladnjak malo stariji i nema ladicu za sir, posuda za povrće sljedeća je najbolja stvar, jer također održava razinu vlažnosti i temperature dosljednijom.
Kad već govorimo o temperaturi, koji god sir da ste kupili, važno je pustiti ga da se pravilno zagrije. Ako se izvadi izravno iz hladnjaka i posluži hladan, bit će gumenast ili mrvičast, a nećete moći doživjeti ni punoću njegovog okusa. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 20 minuta prije konzumiranja.