Što pripremiti za lagan, a ukusan ljetni ručak? Ribu i povrće lešo, nego što drugo! Svoima onima koji kukaju da će ih takav meni odvesti u bankrot poručujemo: skoknite na pazar i peškariju s ovim popisom za kupovinu i nema šanse da će vas oderati!
Splitska je peškarija, kako nas je svojim fotografijama uvjerio kolega Joško Šupić, puna ribe zgodne za friganje i to po prihvatljivim cijenama: moli su po pet eura, srdela po četiri (više o današnjoj ponudi pročitajte ovdje).
Na pazaru, pak, ne manjka fažoleta. Da, znamo da im cijena nije baš najprihvatljivija i da ne pada ispod četiri eura, ali ako uzmete samo "šakicu" bit će vam dosta za salatu, a ako se bojite gladi, prilog napravite od krumpira, njima je cijena daleko povoljnija. Hoćete ih frigati ili lešati, na vama je (navijamo za lešane, s malo ulja, luka i petrusimula).
Vjerujemo da vam za ovaj prijedlog ne trebajuu recepti, ali evo ih, nek se nađe...
Frigani moli
Sastojci:
1 kg manjih mola
3 žlice oštrog brašna
ulje za prženje
sol
Priprema:
Ribu očistite, operite, ocijedite i osušite kuhinjskim papirom pa je uvaljajte u brašno. Višak otresite. Posao vam može olakšati plastična vrećica ili papirnati škartoc: ubacite brašno, dodajte par komada ribe pa protresite. Ponavljajte dok ne uvaljate svu ribu.
Ribu pržite u vrućem ulju pa je vadite na kuhinjski papir da se ocijedi. Posolite i poslužite.
Lešo krumpir
Sastojci:
500 g krumpira
2 režnja češnjaka
1/4 vezice peršina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Ogulite krumpir i narežite ga uzduž na četvrtine ili šestine, ovisno o veličini. Stavite ga u hladnu, pospljenu vodu i kuhajte dok ne postane mekan. Ocijedite ga pa ga začinite maslinovim uljem, solju, paprom i pospite sitno sjeckanim prešinom i češnjakom. Poslužite kao prilog.
Salata od fažoleta
Sastojci:
250 g fažoleta
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
ocat
sol
Priprema:
Očistite fažolete pa ih ubacite u vrelu posoljenu vodu i kuhajte. Pazite da se ne prekuhaju, moraju ostati čvrsti, ali ne i tvrdi. Dobro ih ocijedite pa ih još tople pospite nasjeckanim češnjakom i posolite te im dodajte ulje i ocat. Ostavite ih da se ohlade i poslužite kao salatu.