StoryEditorOCM
Savjetidjeluje bez greške

Hladna zaprška puno je bolja od klasične, ne opterećuje probavu i ne deblja. Mnogi za nju ne znaju, a spas je u kuhinji!

Piše T. S. M.
4. listopada 2024. - 07:05

Mnogi ne mogu ni zamisliti kuhanje uobičajenih domaćih bez zaprške, ali sve je više onih koji su je protjerali iz svoje kuhinje. Zaprška ima svoje prednosti, daje osobit okus jelima i čini ih gušćima, no s druge strane ima svoje nedostatke. Opterećuje probavu, zbog toga što sadrži ulje, mast ili maslac u jelo dodaje nepotrebne kalorije, a pored toga je zabranjena osobama koje ne smiju ili ne žele jesti pšenicu, jer se obično radi s bijelim brašnom.

Srećom, postoji rješenje.

Želite li zgusnuti jelo poput variva, juhe ili nekog umaka, umjesto klasičnom zaprškom od na masnoći preprženog brašna to možete napraviti takozvanom hladnom zaprškom. Nikad čuli? Niste jedini.

image
Shutterstock

Stvar je zapravo jednostavna i djeluje manje-više isto, ali bez dodanih kalorija iz masnoće i bez problematičnog preprženog brašna. Čak i pšenicu možete izostaviti napravite li je pomoću škrobnog brašna, a možete se poslužiti i pirovim ili nekim drugim brašnom od alternativnih žitarica.

Sve što trebate napraviti je pomiješati otprilike 100 do 150 ml vode sa žlicom do dvije brašna, ovisno o veličini teće u kojoj kuhate jelo i stupnja gustoće koji želite postići. Kad su se dobro povezali, ulijte ih u jelo i kuhajte ga na laganoj vatri par minuta uz povremeno miješanje (ako je riječ o umaku, kuhajte uz stalno miješanje). Ako niste zadovoljni postignutom gustoćom, postupak možete ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 07:07