StoryEditorOCM
Savjetiprioritet broj jedan

Donosimo popis voća i povrća koje nikako ne biste smjeli držati u hladnjaku: pogledajte zašto, sigurno za neka griješite

Piše S. Š.
31. kolovoza 2024. - 08:10

U idealnom svijetu nikada ne biste morali stavljati proizvode u hladnjak. Otišli biste na tržnicu prije svakog obroka, uzeli svoje lokalno uzgojeno povrće, otišli kući pješice, raspakirali se i odmah počeli kuhati. Uopće ne bi bilo potrebe za hlađenjem. I to lijepo zvuči, ali to definitivno nije svijet u kojem živimo. Neki proizvodi moraju ići u hladnjak jer nemamo vremena ni energije ići na tržnicu tri puta dnevno.

Ali ima i voća i povrća koje bi najradije izostavili na pultu. Ili u maloj keramičkoj posudi ili u ormariću ispod ladice u koji idu vaš servis... Sve voće i povrće ne biste smjeli jednostavno "baciti" u hladnjak - stoga, donosimo popis namirnica koje je najbolje držati izvan hladnjaka:

Rajčice

Rajčice najbolje uspijevaju na pultu, na toplom svjetlu sunca (pod pretpostavkom da imate prozor u kuhinji), gdje mogu sazrijeti do apsolutnog savršenstva. Stavljanje rajčice u hladnjak čini čudne stvari s njezinom teksturom, čineći meso brašnastim i neugodnim. A kada izdvajamo gotov novac za rajčice na vrhuncu njihove sezone, očuvanje te savršene teksture i sočnog mesa naš je prioritet broj jedan.

Češnjak, luk i ljutika

Ovo povrće ne bi se smjelo čuvati u hladnjaku. Ono ima najviše koristi na ako ga se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu. I izbjegavajte ih umatati u plastične vrećice... Vaša ljutika, luk i češnjak žele disati! A disati u plastičnoj vrećici ipak nije najlakša stvar.

Tikve

Ljetnu tikvu (poput tikvica) trebali biste čuvati u hladnjaku, ali tikvu s debelom korom poput žira, oraha ili kaboche treba držati na sobnoj temperaturi. To je djelomično zbog očuvanja njihove teksture, ali uglavnom zbog toga što tikve imaju tendenciju zauzimati puno prostora u ladicama i na policama vašeg hladnjaka. Već je dovoljno gužve unutra, stoga držite te tvrde tikvice na pultu i sačuvajte taj prostor za nešto drugo.

Krumpir i slatki krumpir

Ovo škrobno povrće želite čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu - isto kao luk i češnjak... To sprječava klijanje krumpira, čemu doprinose sunčeva svjetlost i vlaga. Klijanjem krumpira nećete dobiti više krumpira, samo dodatnim poslom rezanja klica (koje su užasnog okusa i sadrže neke potencijalno štetne spojeve).

Kukuruz

Kukuruz zapravo nije povrće i zapravo mu nije mjesto u hladnjaku. Ali to ne znači da ga ne možete nazvati jednim...ili staviti u hladnjak. Stavljanje kukuruza u hladnjak samo po sebi mu neće naštetiti i može ga duže zadržati svježim, ali ako ga namjeravate iskoristiti u roku od dan ili dva, možete ga ostaviti vani i osloboditi malo prostora u hladnjaku.

Koštuničavo voće

Poput rajčica, stavljanje koštuničavog voća kao šljive, breskve i trešnje - u hladnjak može učiniti da njihovo meso postane brašnasto. Dakle, ako želite taj nevjerojatan, svilenkasti zalogaj iz kojeg vam sok curi niz bradu, ostavite ih na pultu.

Ananas

Nakon što uberete ananas, on više ne sazrijeva, stoga pokušajte kupiti savršeno zreo ananas s namjerom da ga što prije pojedete. To također znači da ga trebate ostaviti na sobnoj temperaturi - držanje u hladnjaku neće utjecati na njegovu zrelost.

Dinje

Mogli biste dinje staviti u hladnjak...ako baš želite. No mi radije jedemo dinje na sobnoj temperaturi, kako bi meso bilo što mekše. Promjena temperature dinje će napeti unutrašnjost, možda će je učiniti mrvicu manje sočnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:58